Condamnatul penal Liviu Dragnea a reușit să convingă Comitetul Executiv Nțional (CExN) al PSD să voteze luni, într-o ședință amânată de mai multe săptămâni, remanierea a 8 miniștri din Guvernul Dăncilă și eliminarea Gabrielei Firea de la șefia celor două organizații PSD care o susțineau – cea de la București și cea de la Ilfov.

Concret, CEx-ul a votat dizolvarea Biroului Permanent al PSD Ilfov, organizație la care Firea era președinte ales.

Cu puțin timp înainte de începerea ședinței, Gabi Firea a demisionat din funcția de președinte interimar al PSD București, acuzându-l pe Dragnea că amână de doi ani alegerile.

Dacă a vrut să i-o ia înainte lui Dragnea și să iasă învingătoare, Firea s-a înșelat, deoarece victoria ei a fost efemeră. Ea a ieșit șifonată rău din bătălia cu liderul PSD, pierzând și șefia Organizației PSD Ilfov, dar și pe cea de vicepreședinte al PSD.

“Sunt simplu membru, sub nicio formă nu îmi dau demisia din PSD, nici nu se pune problema. Nu mă leg cu lanțul de funcțiile din PSD (…) La Ilfov mi s-a spus că eu sunt vinovată că toți parlamentarii PSD Ilfov au demisionat. E clar că domnul Dragnea a vrut să scape de mine din CEx. Rămân aceeași persoană și cu funcții, și fără funcții. Eu nu am cerut funcții când am intrat în PSD. Am închis un capitol din viața mea”, a declarat ea, după ședina CEx.

Gabriel Mutu, primarul sectorului 6, a fost votat președinte interimar la PSD București.

Rodica Nasssar, în prezent secretar de stat în Ministerul Sănătății, a fost votată vicepreședinte PSD în locul Gabrielei Firea.

Guvernul Dăncilă II

Cât despre remaniere, 8 miniștri au fost schimbați de Dragnea, urmând ca lista cu noile propuneri să fie trimisă chiar luni seară la președintele Klaus Iohannis.

Astfel, dizidentul Paul Stănescu a fost eliminat de la Ministerul Dezvoltării, unde va fi instalat Ilan Laufer – fost ministru pentru Mediul de Afaceri în Guvernul Mihai Tudose și fost secretar de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, în cabinetul Sorin Grindeanu. Laufer va primi și funcția de vicepremier. 

De la Transporturi a fost eliminat Lucian Șova, iar în locul lui este propusă Lia Olguța Vasilescu.

“Am văzut că are capacitate de a duce la bun sfârșit proiecte majore pentru România. sperăm ca succesul pe care l-a avut în cadrul Ministerul Muncii și Justiției Sociale să fie repetat și în Ministerul Transporturilor, a declarat premierul Viorica Dăncilă.

Olguța Vasilescu este al patrulea ministru al Transporturilor în ultimii doi ani – de la alegerile din decembrie 2016 -, antecesorii săi fiind Alexandru-Răzvan Cuc, Felix Stroe și Lucian Șova.

La Ministerul Muncii, în locul Olguței Vasilescu este propus deputatul Marius Budăi.

De la Ministerul Economie a fost eliminat Dănuț Andrușcă, iar în locul lui a fost numit senatorul Niculae Bădălau – până mai ieri contestatarul lui Dragnea.

De la Ministerul Apărării a demisionat Mihai Fifor, înainte de a-l da afară Dragnea, iar în locul lui este propus senatorul Gabriel Leș, fost ministru al Apărării în Guvernul Grindeanu.

De la Ministerul Culturii a fost eliminat omul Gabrielei Firea, George Ivașcu, iar în locul lui este propus senatorul Daniel Breaz.

Au mai fost eliminați Petru Bogdan Cojocaru de la ministerul Comunicațiilor – iar în locul lui a fost propus Alexandru Petrescu -, și Ioana Bran de la Ministerul Tineretului și Sportului – înlocuită cu Bogdan Matei.

Dacă este să îi adunăm și pe noii miniștri ai Educației – Ecaterina Andronescu – și cel delegat pentru Afaceri Europene – George Ciamba, constatăm că Guvernul Dăncilă are 10 miniștri noi.

În fine, bomboana pe colivă este Codrin Ștefănescu, măscăriciul de serviciu al lui Dragnea, care iată că a devenit secretar general al partidului, în locul lui Marian Neacșu – exclus din PSD la ședința CEx anterioară. 

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version