Comisia parlamentară pentru controlul SRI, care va fi constituită luni, trebuie să îl cheme la audieri pe directorul SRI, Eduard Hellvig, pentru a verifica dezvăluirile făcute în ultima vreme cu privire la scandalul Coldea, a declarat Liviu Dragnea.

Dragnea 5

 

“S-a discutat mult dacă noua Comisie SRI ar trebui să ancheteze aceste lucruri. După părerea mea, noua Comisie SRI trebuie să facă acest lucru, trebuie să îl cheme la audieri pe domnul Hellvig, cred că și dumnealui își dorește lucrul acesta pentru că orice neanchetare, dacă pot spune așa, nu face decât să umfle foarte mult acest mister, această lipsă de informații, lipsă de cunoaștere. O , dar făcută foarte serios și foarte profesionist este în beneficiul tuturor, și al instituției și al Parlamentului, și al opiniei publice și al statului. Cred că în Comisia SRI domnul director Hellvig va avea posibilitatea, într-un mediu oficial și instituțional, să răspundă la întrebări și să lămurească multe lucruri care trebuie lămurite. Ăsta este un scandal care trebuie nu închis, în sensul de băgat sub preș, trebuie lămurit și mers mai departe, instituția este mult prea importantă”, a spus președintele Camerei Deputaților duminică seară, la Antena 3.

“Am avut o prietenie foarte strânsă cu Eduard Hellvig”

Despre șeful SRI, Dragnea are numai cuvinte de laudă:

“Nu pot să ascund că am avut o relație de prietenie foarte strânsă cu Eduard Hellvig, am avut ani de zile în care eram în construcția acelui proiect frumos, proiect politic, USL. Am avut zile, nopți, săptămâni, luni, în care trebuia să gestionăm niște negocieri destul de dure, până la nivel de comună. Făceam liste comune și se discuta de liste comune inclusiv la nivel de comună și erau patimă îndreptățită, dar și tensiuni foarte mari. Singurii care stăteam cap-coadă eram eu și domnul Hellvig”.

“Domnul Antonescu și domnul Ponta nu prea stăteau, sau stăteau puțin și se speriau. Într-un asemenea proiect politic am avut nu numai stări de bine, am avut momente tensionate din diverse cauze și amândoi stăteam umăr la umăr ca să ducem proiectul mai departe. Asta a făcut să se lege o prietenie foarte bună. După ce domnul Hellvig a devenit directorul SRI, sigur, nu pot să spun că îi sunt sau îmi este dușman, dar avem o relație instituțională, conducem două instituții pe care le respectăm și după ce nu o să mai fim în aceste funcții probabil că relația de prietenie va fi umplută din nou de substanță cu mare drag și din partea mea și din partea lui”, a adăugat el.

Dragnea a precizat că nu există o înțelegere ca PNL să preia șefia Comisiei pentru controlul SIE și PSD pe cea pentru controlul SRI, iar PSD va avea patru locuri din nouă în Comisia SRI.

“Coldea e un foarte bun profesionist”

Despre Florian Coldea, Dragnea a spus că nu știe foarte multe lucruri “dar din ce am mai citit, din ce am mai auzit, din ce am mai discutat cu unii și cu alții în ultima perioadă, în ultimii doi-trei ani, ce pot spune despre el, din ceea ce știu eu, este că e un foarte bun profesionist”.

“Nu știu câtă mână de fier sau de catifea are Eduard Hellvig, dar eu cred că el a avut o relație de colaborare și o relație de serviciu foarte bună cu domnul Florian Coldea. Nu știu ce va face domnul Coldea, dacă va reveni pe funcție, dacă nu va reveni, sunt tot felul de discuții, numai ei și președintele Iohannis știu, probabil. Dincolo de asta, ce consider eu că nu e bine pentru statul român este scandalul care a fost generat de aceste dezvăluiri. O consecință este suspendarea domnului Coldea, dar scandalul în sine afectează credibilitatea SRI, care este unul din pilonii importanți pentru stabilitatea și securitatea națională. Toată lumea spune că SRI – ca și SIE de fapt, ca și Ministerul de Interne, ca și DGIPI, ca și alte structuri – trebuie să fie foarte bine structurate și stabile și să se bucure de prestigiu intern și internațional”, a adăugat liderul PSD.

Dragnea a mai arătat că SRI face parte dintr-o rețea de servicii de informații cu partenerii noștri din NATO și nu numai foarte importantă și schimbul de informații nu trebuie să fie afectat de acest scandal” .

“SRI merită toată lauda că nu s-a implicat în campanie”

Totodată, președintele Camerei – condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru fraudarea referendumului din 2012 pentru demiterea președintelui de atunci Traian Băsescu – a ținut să arate că SRI a avut în campania electorală o atitudine “corectă, echilibrată, echidistantă, de neimplicare”.

“Din punctul meu de vedere, foarte important a fost că SRI, nu știu dacă a avut influențe sau nu, dar probabil că telefoane și alte apropouri din partea unor foști colegi de la PNL o fi avut domnul Hellvig, să-i ajute în campanie, eu am simțit foarte clar că în acest an electoral SRI, ca și celelalte instituții, a avut o atitudine corectă, echilibrată, echidistantă, de neimplicare, doar în limita atribuțiilor de serviciu pe care le-au avut. Să știți că pentru noi a contat foarte mult. Faptul că în 2016 am putut avea niște alegeri chiar libere, cu toate că am auzit că au fost niște încercări de intrare în soft a unora, să vedem dacă o să vină până la urmă informațiile complete, toți am simțit că am putut desfășura campanie fără să simțim că o parte din adversari sunt susținuți. Printre alte instituții, SRI merită toată lauda că nu s-a implicat. Sigur că nu avea de ce să se implice, dar în anii trecuți se tot vorbea despre asta”, a afirmat Dragnea.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version