Dragoș Tudorache, Coordonatorul Comitetului executiv al Alianței USR PLUS, acuză Guvernul Orban că restrânge dreptul la vot al cetățenilor, printr-o măsură introdusă în proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, pentru care Executivul își va asuma răspunderea în fața Parlamentului.

Concret, proiectul de lege adoptat de Executiv joia trecută prevede introducerea, la articolul 18 al Legii 215/2001 republicată, un alineat prin care pot vota într-o localitate doar cei care și-au stabilit reședința acolo de cel puțin trei luni.

”Persoanele care și-au stabilit reședința în circumscripția electorală cu mai puțin de 90 de zile înaintea datei scrutinului își vor putea exercita dreptul de vot doar în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care au avut reședința sau domiciliul stabilit anterior celor 90 de zile. În acest caz, cetățenii vor vota pe lista suplimentară”, se arată în alin. (3) ce va fi introdus la art. 18 din Legea 215.

DOCUMENT. Orban susține că turismul electoral va fi limitat prin Legea alegerii primarilor în 2 tururi

Dragoș Tudorache, care a fost ministru al Internelor în Guvernul Cioloș, a transmis critici Guvernului Orban, într-o postare pe Facebook:

„Misiunea oricărui politician sunt binele public și respectarea drepturilor cetățenilor. Cum reușesc unii să uite acest principiu fundamental și să alunece către acțiuni limitative la adresa cetățenilor îmi este greu să înțeleg.

Observ cu uimire și cu nemulțumire faptul că Guvernul Orban vrea să limiteze dreptul de a vota al cetățenilor care se mută sau care locuiesc oficial într-o localitate cu mai puțin de trei luni înainte de data alegerilor.

Justificarea invocată, cea de combatere a turismului electoral, nu stă sub nicio formă în picioare.

Am organizat alegeri și stiu că sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de combatere a votului multiplu funcționează corect și eficient.

Teama că vor exista cetățeni care își vor declara fictiv domiciliul în localități doar pentru a vota trebuie materializată printr-o analiză de impact serioasă, la nivel național, pentru a putea fi folosită și acceptată ca o justificare rezonabilă.

Și chiar și atunci, un guvern care respectă dreptul cetățenilor de a vota trebuie să caute și să găsească alte pârghii și instrumente care să ajute cetățeanul să voteze, nu să îi restrângă exprimarea civică și politică.

Se știe cum arată orașele României, că sunt nenumărați cetățeni care nu au domiciliul în localitățile în care muncesc și trăiesc, de cele mai multe ori din cauza birocrației de care nu sunt ei vinovați.

Și mai știm că în ultimii 20 de ani s-a făcut prea puțin pentru a repara această situație. Ignorarea acestei realități și transfomarea ei într-o scuză pentru îngrădirea dreptului la vot mi se par exagerate și lipsite de considerație.

De ce trei luni? De ce nu patru sau două luni? Și cei care devin cetățeni ai unui oraș cu o lună înainte de data alegerilor nu au dreptul să voteze cine le va administra orașul patru ani de acum încolo? 

Eu nu pot primi aceste argumente. Speram că practica PSD de a împiedica cetățenii să voteze a trecut odată cu schimbarea guvernului. Aș aprecia ca inițiativa să nu se regăsească în forma finală a proiectului redactat de către Guvernul Orban”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version