Liderul USR, Cătălin Drulă, propune 5 măsuri pentru depăşirea crizei scumpirilor și le transmite premierului Nicolae  Ciucă (USR) și partenerului acestuia de guvernare, Marcel Ciolacu (PSD) să înceapă măsurile de austeritatea „cu clientela de partid, cu specialii, cu privilegiaţii, să oprească jaful din banii publici care a dus la scumpirile pe care le vedem peste tot”.

Pe de altă parte, Drulă propune din nou tăierea pensiilor speciale, care costă 12 miliarde de lei: „Premierul Nicolae Ciucă are o pensie specială de 18.000 de lei pe lună, în vreme ce 3 milioane de pensionari încasează mai puțin de 1.800 de lei. E corect?”, întreabă el retoric.

Drulă acuză că „din cauza guvernului PSD-PNL, avem cele mai mari creșteri de prețuri din ultimii 20 de ani: laptele s-a scumpit cu 60%, untul cu 45%, uleiul cu 40%. Facturile la energie au explodat, iar ratele la bănci aproape că s-au dublat”.

De asemenea, liderul USR reclamă că Guvernul face bani din scumpiri:

„Să spunem că luăm astăzi o pâine, cea mai ieftină, franzela de un leu, care s-a făcut doi lei. Din cei doi lei, Guvernul ia 9% TVA. Cu cât plătim mai mult pe pâine, cu atât Guvernul ia mai mult. Doar astăzi, 10 milioane de români au cumpărat pâine. Dintr-un foc, Guvernul a făcut aproape două milioane de lei. Doar din pâine, într-o singură zi. În 2022, din creșterea prețurilor la energie, Guvernul a câștigat peste 10 miliarde de euro. Unde sunt acești bani?.

Banii din scumpiri ajung în buzunarele guvernanților
Doar anul acesta, Guvernul va plăti 12 miliarde de lei pe pensii speciale. Sunt mai mulți bani decât pentru construcția de autostrăzi.

Și sunt bani pe care Guvernul nu îi are și pe care îi împrumută la dobânzi uriașe. Anul acesta împrumuturile vor ajunge la 160 miliarde lei, un record pentru ultimii 30 de ani. Într–o singură zi din ianuarie, Guvernul a împrumutat 10 miliarde lei. Practic, pentru fiecare 2 lei care vin la buget, încă unul este împrumutat”.

Drulă susţine reducerea taxelor pe muncă, menţionând că „munca cinstită trebuie răsplătită corect”, iar salariile trebuie să crească astfel încât oamenii să facă faţă scumpirilor.

Altă măsură este atragerea celor 28 miliarde de euro din PNRR pentru digitalizarea de şcoli, construirea de spitale noi şi finalizarea autostrăzilor.

„Guvernul PSD-PNL riscă să piardă aceşti bani pentru că refuză să facă reformele necesare”, precizează USR.

Drulă pledează pentru „mai multe investiţii, mai puţine împrumuturi”, adăugând că România are nevoie de un buget echilibrat.

A cincea propunere constă în stimularea producţiei de bunuri şi servicii în România.

„Cu cât vom avea o ofertă mai mare de produse şi servicii, cu atât preţurile se vor stabiliza şi scumpirile se vor opri”, subliniază sursa citată.

USR le cere românilor să susţină măsurile anti-scumpiri prin mesaje trimise pe site-ul https://solutiicorecte.ro.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version