La trei luni de la instalarea Guvernului Orban, o promisiune clamată de PNL încă dinaintea alegerilor europarlamentare, apoi în campania pentru președintele Klaus Iohannis – care a obținut un nou mandat și pe baza acestei făgăduințe -, este rostogolită de zor de ministrul Cătălin Predoiu, care a spus din start că nu poate fi adoptată prin ordonanță de urgență (OUG): desființarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie (SIIJ).

Cu aproape un an în urmă (14 februarie 2019), Ludovic Orban declara: „Având în vedere pozițiile exprimate de experții europeni, Partidul Național Liberal își ia angajamentul de a desființa Secția specială de anchetare a magistraților, de a implementa toate recomandările formulate în privința sistemului de Justiție, astfel încât România să obțină ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare prin îndeplinirea angajamentelor asumate odată cu aderarea la Uniunea Europeană”.

Liderul PNL, Ludovic Orban, a promis că va desființa Secția specială imediat ce vor ajunge la putere, amintind că aceasta a fost înființată în ciuda avizului negativ al Consiliului Superior al Magistraturii, a criticilor asociațiilor profesionale și ale Opoziției parlamentare și societății civile.

„PSD-ALDE a înființat o structură manevrată politic în interiorul sistemului de justiție cu scopul de a pune presiune asupra magistraților, de a-i intimida și de a se răzbuna în momente critice pentru a-i da drept exemplu pe cei care își permit să desfășoare anchete de mare corupție ce îi pot viza pe mai marii zilei”, acuza, la acea dată, actualul prim-ministru Ludovic Orban.

Între timp, Guvernul PNL s-a instalat la Palatul Victoria, în 4 octombrie 2019, a devenit agent electoral pentru președintele Klaus Iohannis, până în 24 noiembrie, iar când acesta a câștigat un nou mandat, a ”uitat” de Secția specială.

În decembrie, Guvernul PNL și-a asumat răspunderea pe 6 legi în fața Parlamentului, fără însă ca desființarea hulitei secții să figureze printre acestea.

În penultima ședință din 2019 a Executivului, pe 27 decembrie, a fost adoptat un memorandum – care este egal cu zero -, făgăduind că va iniția un proiect de lege pentru desființarea Secției speciale – document care ar fi trebuit să fie gata încă din campania electorală pentru europarlamentare.

Miercuri, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a anunțat că ”speră” ca proiectul să fie gata la începutul lui februarie, când Parlamentul își începe prima sesiune din acest an – deși PSD a informat în urmă cu o zi că va convoca o sesiune extraordinară în ultima săptămână din ianuarie.

Predoiu nu vrea, însă, depunerea inițiativei legislative în Parlament, că să o lanseze în dezbatere publică.

Întrebat când va fi lansat un astfel de proiect privind Secția specială, Predoiu a spus: ”Sper, până la 1 februarie”.

El a invocat dificultatea unui astfel de demers și, evident, perioada aglomerată de selecție a șefilor Parchetului General, DNA și DIICOT.

”Este vorba, până la urmă, de câteva articole care reglementează Secţia specială”

“Următorul pas este un proiect de lege care să fie pus în dezbatere publică (…). Este o perioadă dificilă la Ministerul Justiției cu aceste interviuri (pentru conducerea marilor parchete -n.r.), care absorb 8-10 ore pe zi, dar ne vom descurca astfel încât în perioada următoare să lansăm în dezbatere acest proiect. Am discutat cu specialişti din minister diverse opţiuni tehnice cu privire la acest proiect, studiem, nu este simplu, chiar dacă este vorba până la urmă de câteva articole care reglementează Secţia specială. Efectele intervenţiei sunt delicate şi trebuie să le cântărim cu atenţie legat de dosarele care s-au generat, de competenţele care sunt în joc, de garanţiile pe care trebuie să le oferim celor care se tem că s-ar putea întâmpla abuzuri în viitor, dar şi de necesitatea de a avea un aparat care cu adevărat se poate ocupa de infracţionalitate, de corupţie”, a declarat Predoiu.

Predoiu declara, în urmă cu o zi, că soluţiile tehnice referitoare la desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) vor fi discutate cu Consiliul Superior al Magistraturii, atunci când va fi elaborat un proiect de lege pe această temă.

Un memorandum inutil

El a spus că Memorandumul adoptat la finalul anului trecut ”reprezintă poziţia Guvernului cu privire la Secția specială, plecând de la modul defectuos în care a fost reglementată această secţie, plecând de la ineficienţa constatată, cred, destul de uşor în intervalul scurs de la înfiinţarea ei şi până astăzi”.

Între timp, Iohannis și Orban au anunțat că vor declanșa alegeri parlamentare anticipate, astfel că PNL va adopta această temă de campanie și la acest scrutin – al treilea pe care il vor câștiga liberalii, fiind creditați în ultimele sondaje cu 45% în încrederea românilor.

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version