Ciolacu și Ciucă își văd nestingheriți de jefuirea poporului, după ce au cumpărat cu milioane de lei, din buzunarele românilor, tăcerea site-urilor de știri – Antenele, Digi24, Realitatea, B1, RTV, Hotnews

Potrivit informațiilor Europa Liberă, plățile s-au făcut, uneori, prin intermediul unor agenții, iar contractele sunt confidențiale.

PSD și PNL au aruncat în piață peste 10 milioane de euro pentru presă și propagandă, în primele șapte luni din 2022, pentru site-urile antena3.ro, digi24.ro, realitateaplus.ro, rtv.ro, b1tv.ro, hotnews.ro, dcnews.ro, stiripesurse.ro, newsweek.ro au încasat bani publici de la PNL sau PSD, potrivit datelor consultate de Europa Liberă.

Banii vin direct de la bugetul de stat, iar marile partide îi folosesc pentru a cumpăra articole pozitive.

Conducerile ambelor formațiuni refuză, în mod oficial, să dezvăluie spre ce site-uri se duc banii publici.

Conform legii, formațiunile politice nu au voie să cumpere spațiu editorial la televiziuni în afara campaniilor electorale. PNL și PSD au contracte, însă, cu site-urile televiziunilor.

Partidele alocă pentru presă și propagandă aproape 50% din bugetul utilizat. În 2021, suma a fost de aproape 60 de milioane de lei. PSD a utilizat aproape 40 de milioane de lei (8 milioane de euro), PNL aproape 19 milioane de lei (3.8 milioane de euro), iar USR 1 milion de lei (200.000 de euro).

Contractele nu sunt încheiate întotdeauna direct între conducerea PSD și PNL cu firma care deține respectivul site. În afacere, ca intermediar, apare o Agenție de publicitate. Procedura nu este ilegală și nu ar exista vreo problemă, dacă partidele nu s-ar ascunde în spatele acestor contracte cu agențiile.

Marcel Ciolacu a declarat de mai multe ori că nu poate oferi informațiile despre contractele cu presa, deoarece există o clauză de confidențialitate. Cu agenția. Clauză a fost introdusă chiar de partide, potrivit surselor Europa Liberă din conducerea PNL și PSD.

Noua conducere a PNL a început să preia modelul PSD. Dacă Robert Sighiartău și Dan Vîlceanu au oferit în trecut, în calitate de secretari generali ai PNL, toate datele legate de contracte cu presa, Lucian Bode – actualul secretar general al formațiunii și ministru de Interne – a oferit un răspuns parțial, în care a indicat doar sumele plătite către agențiile de publicitate.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version