UPDATE: SECUNDA își cere scuze.

Foarte rar, din dorința noastră de a vă informa în timp real, graba strică treaba. Această grabă nu este o scuză pentru jurnaliștii de la SECUNDA!
Pe site-ul Ministerului Justiției, singurul document care prezintă “Propuneri de modificare a legilor Justiției” este cel prezentat de noi în facsimil, în cadrul articolului amintit mai sus.
Acest document nu a fost postat pe site-ul MJ de ministrul Tudorel Toader, ci de ministrul Raluca Prună, la finele anului 2016, însă a fost păstrat de actualul ministru. SECUNDA își cere scuze pentru această eroare.
În rest, rămâne cum am stabilit: ministrul Toader este un guvernant parșiv care NU vrea să muncească și pentru cei care îi achită salariul.
Ministrul Toader vrea modificarea legilor în favoarea politicienilor penali. Toader nu a prezentat opiniei publice, cum era firesc, TABELUL proiectului imediat după ce l-a prezentat presei. (Mihai Pâlșu)

 

Parșivul Toader – în aliniament

De ce ne-a mințit parșivul Toader în conferința de presă când ne-a anunțat că președintele nu va mai numi procurorii-șefi?

Nu cumva ca să pună toată lumea într-o situație delicată – strigați “lupul!”, dar de fapt nu e “lupul” în cazul numirii șefilor la parchete – procurorul general și procurorii-șefi ai DNA și DIICOT?
Și, astfel, parșivul Toader să spună că lumea îl acuză pe nedrept înainte de a citi propunerile lui – chiar dacă el le-a prezentat trunchiat la televizor, cu gurița lui de ministru și profesor în drept?

Iată anunțul lui Tudorel Toader:

„Procedura de numire în funcţiile de conducere de la ICCJ, parţial se păstrează, parţial se modifică. Preşedinte ICCJ se numeşte de preşedinte, propunerea să nu o mai facă plenul CSM, ci secţia de judecători. Procedura de numire la Ministerul Public – PG, DNA, DIICOT, să decidă secţia de procurori din cadrul CSM, la propunerea ministrului Justiţiei. Ce apare modificat aici, faptul că decide secţia pentru procurori, faptul că propunerea vine de la ministrul Justiţiei. MCV recomandă o procedură transparentă, neamestecul factorului politic. Se va spune, de ce preşedintele ICCJ e numit de preşedintele Republicii şi procurorii şefi de CSM? Răspunsul derivă din statulul special: procurorii sunt subordonaţi ierarhic, judecătorii nu. Procurorii se bucură de stabilitate, judecătorii se bucură de inamovabilitate. Procurorii, spune articolul 138 din Constituţie, îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiţiei, la judecători nu există o asemenea prevedere”. 

Iată ce am descoperit după ce am citit proiectul de lege postat de ministrul Toader pe site-ul Ministerului Justiției:

Articolul 35 din proiect, care prevede modificarea Articolului 54 din Legea 303/2004, NU se modifică, în sensul că TOT președintele îi va numi pe procurorul general, procurorul-șef al DNA și procurorul-șef al DIICOT. Iată propunerea ministrului Toader:

Varianta II (a Ministerului Justiției):  

”Art. 54 – (1) Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului Naţional Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii şefi de secţie ai acestor parchete, precum şi procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestora sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 15 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

    (2) Dispoziţiile art. 48 alin. (10) – (12) se aplică în mod corespunzător.

    (3) Preşedintele României poate refuza motivat numirea în funcţiile de conducere prevăzute la alin. (1), aducând la cunoştinţa publicului motivele refuzului.

    (4) Revocarea procurorilor din funcţiile de conducere prevăzute la alin. (1) se face de către Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunării generale sau, după caz, a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ori a procurorului general al Parchetului Naţional Anticorupţie, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, pentru motivele prevăzute la art. 51 alin. (2) care se aplică în mod corespunzător.”

Aici, documentul de modificare Legea 303/2004 propus de ministrul Toader – citiți paginile 29 și 30…

Download (PDF, Unknown)

Aici, documentul de modificare Legea 304/2004 propus de ministrul Toader…

Download (PDF, Unknown)

Aici, documentul de modificare Legea 317/2004 propus de ministrul Toader

Download (PDF, Unknown)

În acest context citiți și…

Într-o zi nefastă pentru România, 23 august, parșivul Toader vrea să aducă Justiția în Epoca de Aur!
author avatar
Mihai Palsu Jurnalist
Este jurnalist din ‘90. A fost redactorul-sef al Evenimentului Zilei de prânz (Bulina Albastră). Din sept 1994 pana in 2010 a activat la Ziua, iar dupa cativa ani la Puterea a infiitat ziarul online SecundaTV.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version