Primarul Capitalei, Gabriela Firea, i-a declarat război pe față condamnatului penal Liviu Dragnea, căruia îi vânează funcția de șef al PSD, anticipând că sentința definitivă a instanței în dosarul “Bombonica” îl va trimite în curând pe acesta la închisoare.

Firea a refuzat să participe vineri la reuniunea Organizației de Femei a PSD, iar sâmbătă, în ședința CEx, a cerut demisia ministrului de Interne, Carmen Dan, pe care o acuză că “a încercat să-i paseze Speranței Cliseru, prefectul Capitalei, responsabilitatea pentru violențele jandarmilor din Piața Victoriei la Mitingul Diasporei din 10 august”.

“N-am nimic cu Carmen Dan, este senator, nu își încheie cariera aici, dar dacă aș fi fost în locul ei m-aș fi retras”, a adăugat ea.

Firea a afirmat că pentru ceea ce s-a întâmplat în 10 august vina o poartă ministrul Carmen Dan, care a încercat să dea vina pe prefect, “salvând practic imaginea publică a domnului preşedinte Dragnea, care a propus-o”.

Întrebată de ce a susținut-o pe Dan în funcția de ministru de Interne, atunci când a propus-o Dragnea – dar și ulterior, Firea a replicat că nu știa la vremea respectivă ce fel de om este aceasta.

“Ştiu din cele pe care le-am observat că doamna Dan se consultă pe anumite subiecte cu domnul preşedinte, plus că domnul preşedinte Dragnea a propus-o ca ministru pe doamna Dan. Eu am spus doar că suntem într-un impas. este păcat să pierdem toţi ca ţară. Eu în continuare rămân membru PSD, sunt primar general, sunt aleasă de cei care m-au votat şi am o responsabilitate în plus. Nu e uşor să vezi că se întâmplă lupte de stradă, violenţe. Din neferice, au fost două tunuri cu apă care s-au defectat, de aceea s-a ajuns la gaze. Acum este o altă prob, că doamna ministru nu a răspuns deloc celor spuse de mine. A venit cu nişte xeroxuri, discuţii pe whatsapp, mesaje printate, nişte discuţii personale către doamna prefect şi domni din Ministerul de interne, discuţii despre proteste, acţiuni. Am întrebat-o dacă ne spionează. Are o problemă personală cu mine şi cu doamna prefect, a jignit-o (…), a mai spus Firea.

“Carmen Dan a pus la cale episodul cu cetățenaul care i-a adresat întrebări prefectului”

Primarul Capitalei a reclamat și faptul că ministrul carmen Dan a mers până acolo încât i-a înscenat Speranței Cliseru acea confruntare cun un centățean la o terasă:

“Carmen Dan a spus că d-na prefect ar trebui demisă pentru ce i-a spus cetățeanului. Am aflat că acel episod – subliniez! – a fost pus la cale de către ministrul Carmen Dan; o secretară, o asistentă, consilieri, intenționat au invitat-o i-au spus exact unde să vină, apoi au trimis un domn care să-i pună întrebări, ca să mi se reproșeze mie în CEx. și pentru a o defăima pe d-na prefect și pe mine”, a continuat Firea. 

Cererea adresată inclusiv lui Dragnea de a o demite pe Carmen Dan  i-a fost însă respinsă Gabrielei Firea îm ședința CEx, și nimeni din conducerea PSD nu s-a alăturat în demersul său, dar ea nu pare afectată.

Despre respingerea în CEx a demiterii ministrului Carmen Dan: “Nu o percep ca pe o lovitură”

Întrebată de jurnaliști, la finalul ședinței CEx, de ce n-a existat nicio voce care să o susțină, ea a răspuns: “Nu le reproșez nimic, eu îi înțeleg. Dacă Dumnezeu ne dă sănătate și libertate, se va dovedi că am avut dreptate. Nu o percep ca pe o lovitură, eu am fost un om care a avut curajul să spună lucrurilor pe nume, simt că timpul îmi va da dreptate”.

Firea a explicat, la solicitarea jurnaliștilor, la ce s-a referit când a spus “sănătate și libertate”, că s-a referit la primari “pentru că ei semnează, și dacă sunt chemați peste 2 ani și li se spune că n-au semnat bine…”.

“Eu am făcut o propunere care a fost respinsă și mergem înainte”, a insistat ea, precizând că “relația cu d-na premier este foarte bună”.

D-na comisar Corina Crețu mi-a dat voie să transmit în CEx îngrijorările”

Primărița Firea se bazează însă pe susținerea comisarului european Corina Crețu, care “mi-a dat voie să transmit în CEx aceste îngrijorări”.

“Eu am luat cuvântul şi le-am transmis colegilor mei faptul că am vorbit ieri cu doamna comisar Corina Creţu, care mi-a relatat o discuţie cu preşedintele CE, Junker, şi cu comisarii europeni, care şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la situaţia politică din România, că ceea ce s-a întâmplat pe 10 august nu este apreciat de celelalte state europene. Intervenţia jandarmilor a fost corectă până la un punct, adică apărarea sediului Guvernului. Nu au fost de acord că manifestanţi care nu au fost violenţi au suportat gazele lacrimogene care s-au dat în piaţă, au spus că erau de ajuns alte măsuri mai blânde, adică extragerea protestatarilor violenţi. Doamna comisar mi-a dat voie să transmit în CEx aceste îngrijorări şi faptul că e posibil ca în 18 septembrie, când domnul Junker va lua cuvântul, să facă referire la protestele din 10 august. Nu este o situaţie confortabilă pentru ţara noastră, nu e uşor să vedem cum se transmite pe plan extern o percepţie negativă despre ţara noastră”, a declarat Firea.

“Nu vreau să-mi fie ruşine să mă duc în Europa, să ies pe stradă”

Ea s-a victimizat, afirmând că în CEx a apărat nişte principii:

“Sunt totuşi un om, am şi copii, sunt şi mamă şi nu vreau să-mi fie ruşine să mă duc în Europa, să-mi fie ruşine să ies pe stradă. Înţeleg solidaritatea până la un punct, dar nu e normal să fim solidari când ceva nu e corect, doar pentru că se spune că altfel dăm muniţie opoziţiei”.

“Eu nu sunt cu nimeni în război, eu afirm niște lucruri pentru care am argumente, și sigur că ceilalți… dar eu am timp și am dreptate, iar dacă ne va ajuta bunul Dumnezeu, se va dovedi că am dreptate. Eu sunt primar și vreau să merg pe stradă și în București, și în Iași (unde primar este Chirica, un adversar al lui Dragnea – n.r.)”, a mai spus Firea.

Despre relația cu Dragnea: “Pur și simplu e o breșă între noi”

Întrebată ce relație are cu Liviu Dragnea, Firea a afirmat: “Îmi pare rău să spun, dar este tensionată. Nu știu, depinde și de dumnealui, dar după cum a mers d-na Dan… Pur și simplu e o breșă între noi. Eu aș vrea să constat că nu e război, dar constat că suntem pe poziții diametral opuse”.

Firea s-a mai plâns că în ședința CEx că “mi s-a spus astăzi că am fost desemnată pe o listă de partid – dar eu am candidat pentru că aveam pun scor mai mare decât partidul. Un coleg mi-a reproșat, nu spun cine”. 

“Încă este blocată fuziunea ELCEN – RADET”

“Mă întreba cineva: Vă e teamă că vi se retrage sprijinul?” iar răspunsul meu este: nu prea am avut sprijin, și îi mulțumesc doamnei premier Viorica Dăncilă, care a încercat să țină un echilibru și este un om de echipă zîncă, dar încă este blocată fuziunea ELCEN – RADET, încă nu am preluat Centura Capitalei. Sunt constituite grupuri ministeriale care se fac că lucrează”, a reclamat Firea.

Nu este prima dată când primarul Capitalei se plânge că Ministerul Energiei nu semnează documentele pentru fuziunea ELCEN-RADET.

“Mi se repetă că sunt mai nouă în politică și în partid. Nu sunt guru, să spună colegii mai vechi că situația nu este atât de roză”

Să spună Despre faptul că nu a spus pe față că susține scrisoarea Ecaterinei Andronescu, Firea a spus: “Mie mi se repetă la fiecare CEx că sunt mai nouă în politică și în partid. Mi se pare atunci că asta trebuie să spună cei mai vechi. Nu pot eu, căreia mi se reproșează că sunt prea nouă în partid și în politică… Nu sunt guru. Să spună colegii mai vechi că situația nu este atât de roz așa cum ni se prezintă.

“I-am spus lui Dragnea că nu candidez la Președinție”

“Deşi am spus de nenumărate ori că nu candidez la preşedinţia României, că nu doresc să preiau partidul nici de la domnul Dragnea, nici de la alte persoane care doresc să conducă partidul şi se va dovedi că eu am avut dreptate. (…) Domnul preşedinte a afirmat că nici el nu candidează şi că împreună vom discuta posibilitatea să avem un candidat comun PSD-ALDE în persoana domnului Tăriceanu, lucru care pe mine mă bucură, dar vreau să vă relatez, de asemenea, că au aplaudat doar doi-trei oameni din sală”, a mai spus Firea, în lunga declarație de presă dată după finalul ședinței CEx.

Primarul Capitalei a susţinut că îl apreciază pe liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, însă crede că membrii PSD nu pot accepta ca partidul să nu aibă propriul candidat:

“Eu îl stimez foarte mult pe domnul Tăriceanu şi ar fi un preşedinte de ţară extraordinar, dar pentru PSD, pentru sutele de mii de membri PSD din ţară a ajunge acest partid în situaţia să nu aibă un candidat viabil şi să se bucure că are alternativă la un partener de guvernare cu un scor mult mai mic în sondaje este un moment de mare tristeţe. Este un moment istoric la modul negativ. Întotdeauna PSD, stânga din România, a avut un candidat la preşedinţie. A câştigat sau nu a câştigat este dreptul românilor să voteze pe cine este bun ca preşedinte”, a adăugat Gabriela Firea.

Niculae Bădălău, baronul PSD de Giurgiu și contestatar al lui Liviu Dragnea în partid, a declarat sâmbătă înainte de ședința Comitetului Executiv că ”nu e exclus ca Tăriceanu să fie candidatul nostru la prezidențial”.

”Suntem într-o alianţă cu ALDE şi nu e exclus ca Tăriceanu să fie candidatul nostru, urmând în continuare ca PSD să aibă prim-ministrul. Domnul Tăriceanu este un om cu viziune, un om echilibrat, ar fi extrem de bun pentru preşedinţia României şi pentru români”, a spus Bădălău.

Bădălău a contrazis astfel linia lui Liviu Dragnea, care a dat de înțeles în mod repetat că PSD trebuie să aibă propriul candidat la președinția României.

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version