Ministrul Finanțelor a fost convocat la comisia de buget din Senat pentru a explica vizitele “tot mai dese” ale penalului Darius Vâlcov la MFP!

Senatorul Florin Cîțu (PNL), vicepreședintele Comisiei pentru buget-finanțe, reclamă că Guvernul Grindeanu a tăiat investițiile și a diminuat cu 1 miliard de lei rambursările de TVA în primul trimestru (T1), pentru a arăta că “economia duduie” și ca să “arunce costul tot pe sectorul privat”.

Miercuri, la comisie era așteptat ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, însă acesta nu a venit iar ședința s-a amânat.

“Cifrele pe care le-am primit de la Ministerul de Finanțe și de la ANAF confirmă că au fost tăiate investițiile și că nu s-au rambursat banii din TVA, doar pentru a cosmetiza execuția bugetară și pentru a arăta un surplus pe primele trei luni. Avem un minim al investițiilor de 0,2% din PIB pentru ultimii, cred că, 5 ani – față de anul trecut când aveam 0,6% din PIB pe primul trimestru -, iar la rambursările din TVA, s-a rambursat mai puțin în primul trimestru cu un miliard de lei”, a declarat senatorul liberal, într-o declarație la Parlament.

“Nu știm cine a luat decizia aici de a se rambursa mai puțin. De obicei, se rambursa în medie 1,2 miliarde. Ceea ce ar trebui să știe Ministerul de Finanțe este că acești bani nu aparțin Guvernului, (…) sunt banii companiilor care au nevoie de acești bani și deciziile politice doar pentru a cosmetiza un rezultat dezastruos țin economia în spate”, a adăugat Florin Cîțu, economist de meserie.

Anterior, senatorul a scris pe pagina sa de Facebook: “Trimestrul I 2017 arata o colectare mult mai slaba a TVA fata de perioada similara a lui 2016. Asta se intampla desi guvernul spune ca economia “duduie”. Pentru a ascunde acest lucru, guvernul a decis sa ramburseze sume mult mai mici din TVA.Adica sa arunce costul tot pe sectorul privat. In martie a rambursat cu 1 miliard de lei mai putin. In primul trimestru 2017 rambursarile TVA sunt mai mici cu aproximativ 40% fata de perioada similara a lui 2016″.

“Domnule Grindeanu, mai sunteti prim-ministru?”

“Astazi aveam intalnire cu ministrul de finante. Asa cum v-am anuntat aseara. Am fost la comisie si – surpriza. Ministrul de finante nu mai vine. Si-a trimis aghiotantii.

Sursele mele din ministerul de finante m-au informat ca intrebarea mea legata de Darius Valcov a produs deranj mare in minister. Oamenii sunt speriati. Ministrul nu a fost prezent pentru ca nu a vrut sa raspunda la aceasta intrebare.

In acelasi timp, executia bugetara pe primul trimestru si declaratia de acum cateva zile a sefului ANAF au confirmat un adevar crunt pentru PSD. Oamenii au mintit. Colectarea este mai slaba. Revolta mea insa este legata de declaratiile si afirmatiile primului ministru Grindeanu care intra sub incidenta articolului 8 din legea raspunderii ministeriale. Lucru asta ar trebui sa ne revolte pe toti. De aceea solicit public primului ministru Grindeanu sa ceara public scuze romanilor pentru faptul ca a prezentat date inexacte.

In caz contrar, va rog sa-mi permiteti domnule prim-ministru, sa alegem chiar si calea de a sesiza procuratura pentru a afla adevarul.

Este momentul ca PSD-ul si prim-ministrul Grindeanu sa inceteze sa-si bata joc de romani si de finantele publice ale acestei tari. Daca tacem si mergem mai departe, suntem cu totii partasi la ce va urma”, scrie Cîțu într-o nouă postare pe FB.

“Programul PSD este programul Valcov, nu programul Dragnea”

“L-am convocat la comisie pe ministru de finante. Tema, executia bugetara pe primele trei luni. I-am comunicat in scris o serie de intrebari, sa aiba timp se pregateasca. In ultimul moment, insa, m-am gandit la o intrebare al carei raspuns s-ar putea sa fie stirea inceputului de an.

Tot mai multe persoane din ministerul de finante au confirmat prezenta in minister foarte des a lui Darius Valcov. Chiar si in cadrul unor discutii tehnice legate de buget, impozit pe venit global, legea salarizarii, etc. Tare nu?

De aceea folosesc acest prilej pentru a-i aduce la cunostinta ministrului inca o intrebare pe care o voi pune si maine in cadrul comisiei. Raspunsul la aceasta intrebare poate da sens multora din lucrurilor care se intampla astazi cu banii romanilor.

Intrebare: Domnule ministru Viorel Stefan, avand in vedere ca Darius Valcov nu are nicio calitate oficiala sa participe la astfel de inatalniri:

  • cine i-a permis accesul in minister si a autorizat participarea la aceste intalniri,
  • care este calitatea in care Darius Valcov participa la aceste intalniri,
  • a semnat Darrius Valcov in calitate de persoana privata un angajament de confidentialitate, avand in vedere ca unele date din ministerul de finante au clasificare “secret de serviciu”?

Dupa ce raspunde ministrul, va fi clar pentru toti romanii ca programul PSD este programul Valcov si nu programul Dragnea.

Astept si eu, la fel ca dumneavoastra, raspunsul la aceasta intrebare. Oricum, aceasta prezenta a lui Darius Valcov devine naucitoare pentru romani”.

Florin Cîțu atrage atenția că Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială prevede, la Articolul 8, alin. (1):

“Constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 12 ani următoarele fapte săvârșite de membrii Guvernului în exercițiul funcției lor:

b) prezentarea, cu rea-credință, de date inexacte Parlamentului sau Președintelui României cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde săvârșirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului”, mia scrie senatorul Cîțu pe FB.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version