Reinstalat vicepreședinte la Camera Deputaților, secundul lui Dragnea croiește un nou proiect de dezincriminare. “Altă întrebare!” 

Fostul ministru al Justiției, Florin Iordache, autorul Ordonanței 13 care a scos sute de români în stradă, a declarat joi că pragul de 200.000 de lei fixat inițial în ordonanță pentru dezincriminarea abuzului în serviciu poate fi mărit la 400.000 de lei.

“Se poate menține pragul de 200.000 de lei sau se poate mări, chiar 400.000. Au fost discuții în acel moment cu specialiștii, acest 200.000 nu e întâmplător. Noi am plecat de la suma de 2 milioane, suma maximă, care este prevăzută în Codul penal și am zis ca 10% din acea sumă maximă să reprezinte un prag minim. Așteptăm și noi proiectul care este la Ministerul Justiției și în funcție de ce prag sau ce consultări vor face și dumnealor…, dar clar este că trebuie stabilit un prag”, a spus Iordache, la Palatul Parlamentului.

Iordache este acum vicepreședintele din partea PSD al Camerei Deputaților, adică mâna dreaptă a lui Liviu Dragnea, pentru care se dă peste cap să-l salveze de o posibilă condamnare la închisoare în al doilea dosar de corupție ce se judecă la ÎCCJ.

În acest sens, Iordache a insistat că pragul în cazul infracțiunii de abuz în serviciu “nu se stabilește pentru o persoană anume”.

“Tocmai Curtea, dacă vă uitați în considerente, a stabilit că acest prag trebuie să fie suficient de mare pentru a nu mai face dosare penale degeaba, pentru că aici discutăm dacă există o faptă penală sau nu există faptă penală și prin mărimea acestui prag stabilim foarte clar dacă există un dosar penal sau nu există dosar penal. Partea civilă cu recuperarea prejudiciului oricum se face. Și atunci chestiunile sunt foarte clare la nivelul administrațiilor locale. Pentru un prejudiciu mic este necesar să existe și acest prag? Este necesar. Curtea Constituțională a stabilit. Și atunci mărimea acestui prag, din punctul meu de vedere, trebuie să fie minim 200.000”, a mai spus el.

Matematică: “Am zis 10% din prejudiciul maxim pe care îl stabilește Codul penal”

Întrebat pe ce se bazează când vorbește despre un prag de 400.000 de lei, Iordache a spus că este punctul său de vedere și că există o dezbatere cu privire la acest subiect.

Cât despre pragul stabilit în Ordonanța 13, de 200.000 de lei, el susține că reprezintă 10% din prejudiciul maxim pe care îl stabilește Codul penal:

“Uitați-vă în Codul penal, acolo se precizează foarte clar prejudiciul de 2 milioane de lei și noi, atunci când am stabilit pragul, pornind de la articolul din Codul penal care stabilește acel prejudiciu de 2 milioane, am zis 10% din prejudiciul maxim pe care îl stabilește Codul penal. Este o dezbatere, poate să fie o dezbatere, dumneavoastră mi-ați cerut un punct de vedere”.

“Poate fi 200.000, poate fi 300.000, poate fi 150.000, repet, dar punctul nostru de vedere a fost atunci că trebuie să fie 10% din acel prejudiciu care e stabilit de Codul penal. Avem o normă. În același timp, dacă vă uitați și în Codul vamal se discută acolo de un prejudiciu de 50.000 de euro, care este echivalent cu 200.000, deci practic ne învârtim în jurul lui 200.000”, a insistat Iordache.

“Ministerul Justiției ar putea veni cu o ordonanță”

“Deocamdată, legea nu există, legea deocamdată este la Ministerul Justiției și așteptăm legea de la Ministerul Justiției. Din păcate, dacă așteptăm foarte mult, intrăm în vacanță și ne mai trezim în septembrie … până trece prin cele două Camere, dar soluția rapidă – ministerul ar putea veni cu o ordonanță și atunci ar putea reglementa, pentru că avem un an și acest articol sau mai multe articole au fost declarate neconstituționale”, a precizat Iordache.

“Își poate permite cineva să mai treacă o vară? Stăm așa până când declarăm tot Codul penal neconstituțional?”

El s-a arătat interesat de respectarea deciziilor CCR care trebuie puse în acord cu legislația în termen de 45 de zile – deși multe astfel de hotărâri zac de ani întregi fără să fie puse în aplicare.

“Își poate permite cineva să mai treacă o vară și foarte multe articole din Codul penal să fie neconstituționale? E o practică pe care a avut-o de-a lungul timpului Guvernul, să poată veni cu o ordonanță, pentru că de-a lungul timpului, chiar săptămâna trecută, CCR a mai declarat două articole neconstituționale. Stăm așa până când declarăm tot Codul penal neconstituțional?”, a încheiat fostul ministru supranumit de presă “Altă întrebare!”.

Ipoteza unei noi ordonanțe de urgență de genul OUG 13 este luată în calcul dintr-un motiv cât se poate de pragmatic: Klaus Iohannis nu va promulga legea și va apela la Curtea Constituțională, iar timpul curge în defavoarea lui Liviu Dragnea, al cărui proces se judecă deja de câteva luni la ÎCCJ iar 4 dintre cei 11 inculpați și-au recunoscut vinovăția. Astfel, singura lui șansă este dezincriminarea abuzului în serviciu până la valoarea de 108.000 de lei, cât au calculat procurorii că a prejudiciat el statul. 

Iohannis exclude pragul

De peste ocean, Klaus Iohannis a trimis deja un semnal:

”Eu m-am exprimat la aceasta chestiune si nu mi-am revizuit punctul de vedere, dar cu siguranta specialistii in Drept vor dezbate aceasta chestiune si, dupa cum se aude, si din partea Guvernului vor veni propuneri. Astept cu mare interes deznodamantul”, le-a spus presedintele jurnalistilor, la Washington.

Iată punctul său de vedere exprimat în 18 mai, înainte ca judecătorii CCR să dea o decizie pe excepția ridicată de Bombonica, fosta soție a lui Dragnea:

„Cred că nici nu este bine să se stabilească un prag şi nici nu cred că este posibil să se stabilească un prag. În definitiv, abuzul în serviciu ori s-a comis, ori nu s-a comis. Ori, dacă s-a comis, judecătorul cu siguranţă va putea să evalueze şi ce trebuie să conţină sancţiunea respectivă. După părerea mea introducerea unui prag, indiferent cum s-ar calcula, ar fi arbitrară şi nu cred ca ar ajuta”.

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version