Mircea Geoană neagă că ar fi amenințat-o pe Laura Codruța Kovesi cu revocarea din funcția de procuror general dacă va câștiga alegerile prezidențiale din 2009, așa cum a afirmat Dan Andronic.

El a declarat marți, la audierea de la Comisia parlamentară de anchetă privind prezidențialele din 2009, că nu a discutat niciodată cu Kovesi. Nu a precizat dacă i-a trimis acest semnal actualei șefe a DNA – la acea vreme procurorul general al României. 

“Nu am vorbit niciodată cu Laura Codruța Kovesi la telefon, nici atunci, nici după, nici înainte. Nu este intenția mea de a intra într-un alt tip de dispută”, a spus Geoană.

Principalul contracandidat al lui Traian Băsescu la alegerile prezidențiale din 2009 – și cel devastat de acesta înaintea votului, prin întrebarea privind vizita sa la reședința omului de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu -, se declară acum surprins “masiv” de întâlnirea principalilor șefi de instituții în casa fostului vicepremier Gabriel Oprea în noaptea alegerilor, întâlnire dezvăluită de Dan Andronic.

“Surpriza mea a fost masivă aflând în spațiul public că o astfel de întâlnire în noaptea alegerilor, oameni atât de influenți în statul român aleg să se întâlnească și să fie împreună. Evident, nu cred că este vreun dubiu cu privire la preferința lor cu privire la soarta celui de-al doilea mandat”, a declarat, marți, Mircea Geoană.

“Este nefiresc ca un servicu secret, în speță STS, să aibp de a face cu alegerile”

Fostul lider PSD consideră că “este totalmente nefiresc ca un servicu secret, în speță STS, să aibă de a face în vreun fel cu alegerile și nu vreau să fac niciun fel de afirmație cu privire la implicarea sau neimplicarea acestui serviciu”.

“Este nefiresc și antidemocratic, nu cred că este vreo țară în lume, în lumea democratică autentică, în care un serviciu secret să fie chemat să verifice și să participe la informare, la transmitere de numărătoare de voturi (…) Pentru ce avem AEP, pentru ce avem un sistem de acest gen? Sper ca aceste concluzii, (n.r. ale Comisiei) dincolo de aflarea adevărului sau a adevărului în limita posibilului aflării acestuia să permită perfecționarea sistemului nostru democratic și un element de anticorpi în sistemul nostru democratic pentru anii și deceniile care vin”, a adăugat el.

“Regimul lui Băsescu a denaturat sensul democrației”

 

 

Evident, Geoană nu a ratat ocazia să pozeze în victimă, deși a fost înlăturat brutat de liderii PSD. El susține că regimul lui Băsescu din perioada anului 2009 “a fost în ansamblul său un regim care a denaturat sensul democrației”.

“Când resursele unei națiuni, în loc să fie îndreptate către progres economic și social și bunăstare generală, sunt conduse către un anturaj politic și economic care denaturează și distorsionează sensul administrării unui stat putem spune că asistăm la un fenomen antidemocratic și antinațional. Dacă ar fi fost vorba exclusiv de alegerile din 2009, poate că aș fi fost mai rezervat în declarațiile mele, dar informațiile evidente din spațiul public cu privire la vastul sistem de corupție care a fost patronat și tolerat în acea perioadă mă îndeamnă să spun că acest regim a fost în ansamblul său un regim care a denaturat sensul democrației noastre și a afectat șansele de dezvoltare și prosperitate în România. Deci, în esență, un regim care a funcționat împotriva interesului general al țării”, a mai spus Geoană în timpul audierii.

Mircea Geoană a fost audiat la comisie timp de mai bine de o oră.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version