În contextul situației dezastruoase de la TAROM, Gheorghe Udriște, vicepreședinte al Mișcării Populare și deputat de București, ne-a trimis o declarație politică. O publicăm integral, deși considerăm că este incorect să acuzi Guvernul Cioloș de “corupție instituționalizată” în condițiile în care directorul general al TAROM a fost instalat în funcție de Guvernul Ponta, în noiembrie 2012. SECUNDA va pune la dispozițe spațiu editorial tuturor celor care doresc să-și exprime un punct de vedere pe această temă spinoasă.

udriste_gheorgheudriste_ro_55867700
Gheorghe Udriște, vicepreședinte Mișcarea Populară, deputat de București

Iată declarația politică a lui Gheorghe Udriște:

Ordonanţa de urgenţă nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice a permis Guvernului României să numească manageri privați la instituțiile și companiile de stat. S-a plecat de la ideea redresării economice a companiilor care înregistrează pierderi, prin numirea unei conduceri profesioniste și cu expertiză în domeniu.

La nici patru ani după punerea in aplicare a acestei ordonanțe, situația nu pare să se schimbe. S.C. Transporturile Aeriene Române S.A.,  prima companie de stat cu manager privat străin din România înregistrează pierderi în fiecare an  și anul acesta riscă din nou acest lucru. Vorbim de peste 6 milioane de lei.

Povestea se repetă și cazul altor companii de stat și întreprinderi publice, cu probleme și datorii mari, unele aflate chiar în colaps economic și care au avut așa-zisa șansă de a fi conduse de un manager și un consiliu de administrație la fel de privați.

Datoriile imense pe care aceste întreprinderi de stat încă le au ne duc către o singură concluzie – implementarea programului guvernanță corporativă la companiile de stat nu funcționează în România. De ce? Din cauza influenței politice în procesul de numire a acestor privați și a blatului facut cu agențiile de recrutare.

Numirile se fac în funcție de obscure interese de grup, iar cei care ajung să ocupe aceste funcții sunt fie foști membri de partid, fie persoane fără experiența și expertiza necesare administrării acestor întreprinderi cu atât de multe probleme. Modul în care sunt selectați privații nu ne garantează astăzi transparența și obiectivitatea cerute în procesul de selecție, conform Ordonanței 109. Amintesc că aceste numiri cu totul neinspirate sunt realizate de firme de consultanță specializate în recrutarea profesioniștilor.

Aceste recrutări miraculoase, pe bani mulți, au dus de-a lungul acestor ani la situații chiar hilare. Numai în anul 2013 Ministerul Transporturilor a înlăturat de la șefia companiilor subordonate managerii privați străini la un interval de câteva luni de zile. Se întâmpla la Tarom, la CFR SA și CFR Infrastructură, Metrorex sau Port Constanța. Reprezentanții ministerului au susținut atunci că au existat neînțelegeri între consiliile de administrație și managerii străini. Iată rezultatele acestor recrutări deosebite.

Situații, parcă trase la indigo, găsim la ministerele Economiei și la cel al Energiei, vezi Complexul Energetic Oltenia, Complexul Hunedoara sau Apa Grea Drobeta T Severin.

Nu cunosc  viziunea conducerilor  ministerelor vizate, dar normal ar fi ca pagubele acumulate să fie recuperate de la managerii și membrii consiliilor de administrație ai companiilor în cauză. Firesc ar fi, de asemenea, ca în procesul de recuperare să fie chemate în solidar și agențiile de recrutare  pentru a răspunde în fața legii pentru erorile “atent” comise.

Aceste preumblări de manageri și consilii de administrație au ținut pe loc dezvoltarea unor companii cu potențial. Am refuzat să le privatizăm pentru a ne plasa strategic oameni de partid bine plătiți în moneda europeana, pentru că  cea românească nu miroase bine, nu-i asa?  Sunt decizii care au costat mult și vor continua să ne împovăreze. Deocamdată, noi plătim și nimeni nu e tras la răspundere.

Solicit, în acest context, în primul rând conducerii ministerelor de resort, să facă publice procesele de recrutare a managerilor privați și a membrilor CA(CS) la companiile din subordine, numele și proveniența managerilor recrutați, agențiile de recrutare cu care “s-a lucrat” și cheltuielile generate de acest proces “găunos”.

Miroase tare urât a corupție instituționalizată, stimați guvernanți!

Vă mulțumesc. Gheorghe Udriște, vicepreședinte Mișcarea Populară,  deputat de București

author avatar
Mircea Popescu
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version