„Să spunem că au fost unii foarte viteji în a propune chestiuni, şi când a fost vorba de partea tehnică de a scrie efectiv, au dispărut din peisaj”, a explicat ministrul Cristian Ghinea, luni, înainte de ședința coaliției la guvernare, de ce Comisia Europeană refuză să accepte unele secțiuni din proiectul PNRR, cum ar fi irigațiile.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat că va propune Comisiei Europenă să amâne cu o lună, până la 31 mai, depunerea formală a PNRR.

Termenul inițial agreat de Comisia Europeană cu statele membre este 30 aprilie, dar Ghinea susține că mai multe state UE, printre care Olanda, Bulgaria și Polonia, vor cere o amânare.

Despre negocierea cu CE, ministrul Ghinea a spus că „există probleme tehnice și probleme politice”. La capitolul „politice”, el a dat ca exemple sistemele de irigații, extinderea infrastructurii de furnizare de gaze și de transport, pe care Comisia Europeană nu le-ar vrea finanțate prin acest instrument.

Este a doua oară când Ghinea arată cu degetul către miniștrii care s-au ambiționat să depună proiecte fără a le susține din punct de vedere tehnic.

Ghinea a precizat că toate componentele din proiectul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) au fost depuse de către fiecare ministru.

Iar cum irigațiile sunt domeniul ministrului Agriculturii, Adrian Oros, este lesne de intuit luptele dintre PNL și USR PLUS în interiorul coaliției.

Ministrul Cristian Ghinea a mai spus și sâmbătă, într-un interviu la Digi24, că nu mai este dispus să răspundă public „pentru decizii care tărăgănează la alte instituţii”.

„Au fost două informări în Guvern pe subiectul ăsta, ministerele au primit o listă de întrebări din partea noastră şi de decizii, unele au răspuns foarte bine, am făcut paşi înainte pe componente, altele însă trăiesc aşa, într-un dolce far niente, şi acolo o să ne asumăm noi decizii”, a spus el.

Cristina Prună, vicepreşedinte USR şi al Camerei Deputaţilor, l-a acuzat pe ministrul Energiei, Virgil Popescu, în privința propunerilor din PNRR, arătând că „acum decontăm faptul că am avut niște politicieni și primari care fie au dormit pe ei 30 de ani, fie nu au fost în stare să asigure un minim de confort în 60% din localitățile din România, pornind de la apă și canalizare și terminând cu rețelele de gaze naturale”.
 
„Avem în prezent 1.3 miliarde de euro pentru sectorul energetic propuși de ministerul Energiei în PNRR și, în plus, 600 milioane pentru extinderea rețelelor de gaze care au fost deja respinși. Acesta este rezultatul populismului specific campaniilor electorale. 
 
Trebuie să lăsăm populismul deoparte, iar ministerul Energiei să vină cu propuneri de proiecte care respectă cerințele UE. Altfel e cooperativa muncii în zadar. E nevoie să ne orientăm spre hidrogen, captarea carbonului, bio-combustibili, energie verde, stații de încărcare pentru vehicule electrice, eficiență energetică, digitalizarea sistemului, încurajarea prosumatorilor, producția de baterii. Spre exemplu, sistemul de irigații ar putea să devină un prosumator care să utilizeze energie regenerabilă. Nu vrem să facem lucrurile acestea, nu vom primi bani. E simplu.
Extinderea rețelelor de gaze se poate face și din alte fonduri publice sau din stimularea investițiilor private. Până atunci, însă, ar fi bine să avem o poziție puternică pentru ca gazul natural să fie inclus cu ținte realiste în Taxonomie. Altfel, ne mințim singuri, construind suprarealistic conducte de distribuție a gazelor naturale prin care să treacă aer”.
 
„Cât privește diverse comentarii care se aud venind dinspre partenerii de coaliție, le reamintesc doar atât – din responsabilitate față de români, trebuie să spunem adevărul, iar atunci când un coleg greșește trebuie să îl sprijinim să se îndrepte. Intențiile bune dar care nu au legătură cu realitatea sunt la fel de nocive ca și incompetența. Trebuie ca împreună să ne asigurăm că viitoarea listă de proiecte energetice trimisă la Bruxelles nu va mai avea aceeași soartă rușinoasă ca până acum”, a mai scris ea pe Facebook.
Cîțu face pe niznaiul

Premierul Florin Cîțu face pe niznaiul, simțindu-se vizat de critici atât el, cât și miniștrii PNL. 

„Toate ministerele s-au implicat în acest proces, toți miniștrii, ambii vicepremieri. Coaliția, toți colegii. Știți foarte bine că toată lumea s-a implicat în acest proiect. Ne vom implica și în continuare, și domnul președinte (Iohannis – n.r.), pentru că vrem cu adevărat să avem un proiect bun pentru dezvoltarea României”, a declarat Cîțu, la finalul ședinței coaliției.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version