Se anunță un mare eșec pentru Liviu Dragnea, croit pe organizarea în luna iunie a referendumului pentru definirea familiei în Constituţie: preşedintele Klaus Iohannis a anunţat sâmbătă, la Blaj, că retrimite la CCR Legea referendumului, deoarece nu este mulţumit de forma în care a ajuns la promulgare. 

UPDATE 18 mai: Iohannis a depus la CCR sesizarea pe Legea referendumului.

Amintim că legea a fost contestată la CCR de PNL şi USR, însă sesizarea a fost respinsă în 3 mai de Curtea Constituţională.

Președintele nu mai poate reîntoarce în Parlament actul normativ, deoarece a făcut-o o dată, fără însă ca majoritatea PSD+ALDE să ia în seamă corecțiile solicitate. 

Potrivit modificării legii, “cetăţenii sunt chemaţi să îşi exprime voinţa prin vot în cadrul referendumului naţional cu privire la revizuirea Constituţiei în ultima duminică a perioadei de 30 de zile prevăzută în Constituţie, calculată de la data adoptării de către Parlament a proiectului legii constituţionale, Guvernul având obligaţia de a aduce la cunoştinţa publică, de îndată, prin mijloace de comunicare în masă, textul acestuia şi data referendumului”.

Parlamentul adoptat în 9 mai 2017, cu 232 voturi „pentru”, 22 de voturi ”împotrivă” şi 13 abţineri, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei pe tema definiţiei familiei, astfel că, potrivit propunerii de modificare, alineatul 1 al articolului 48 din Constituţie urmează să aibă următoarea formă:

”Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version