Președintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a declarat luni, referitor lacorectarea Legii avertizorilor de integritate astfel încât să respecte Directiva UE, că PNL-PSD-UDMR va găsi „o soluţie tehnică agreată politic”, pentru a respecta jalonul prevăzut în PNRR.

„La Biroul permanent ne-a venit o informare legată de un jalon din PNRR şi anume jalonul 430, vorbim de Legea avertizorilor de integritate. Vă informez că am luat act de această informare venită din partea Ministerului Justiţiei şi vă comunic că suntem în contact, la nivel de Guvern, la nivel de ministere, cu Comisia Europeană şi vom găsi în cel mai scurt timp soluţia tehnică. Va fi agreată politic la nivel de coaliţie şi într-un termen rezonabil acest jalon (…) va deveni un punct bifat de către Parlamentul României”, a spus Gorghiu.

Amintim că legea a fost adoptată anul trecut, chiar în ziua dinaintea vacanței parlamentare. Actul normativ a fost atacat la CCR de parlamentarii USR.

Directivă UE, transpusă pe „pohta” PNL-PSD-UDMR: Avertizorii de integritate, „protejați” prin divulgarea numelui și locului de muncă

Dar sesizarea USR a fost respinsă rapid de CCR, pe 13 iulie.

CCR a respins contestația USR pe Legea avertizorilor de integritate. Iohannis o poate promulga – sau nu

După 5 luni, în 16 decembrie 2022, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de promulgare a Legii nr. 361/2022 privind protecția avertizorilor în interes public, refuzând să retrimită Parlamentului, pentru corectare, actul normativ.

Numai că această lege reprezintă jalon în PNRR, iar România riscă să piardă banii europeni – întreaga tranșă a doua.

De altfel, procurorul european, Laura Codruța Koveși, a avertizat încă din 30 iunie asupra acestui lucru.

Kovesi amenință cu sesizarea CE privind condiționarea fondurilor europene pentru România de respectarea statului de drept

Potrivit USR, printre jaloanele cele mai problematice pentru care Comisia Europeană solicită măsuri urgente este Legea privind avertizorul de integritate, care ar fi trebuit să fie gata încă din martie anul trecut. Această lege, care transpune o Directivă Europeană, a fost în repetate rânduri criticată pentru forma adoptată, care nu asigură mai multă protecţie şi nici nu încurajează avertizorii de integritate. 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version