“Politica de plan” a celor de la ANAF trebuie să dispară, astfel încât inspectorii să nu mai fie nevoiți să împingă controalele spre limita legii, susține Alina Gorghiu, făcându-se că uită cum PNL l-a avut în Guvernul Ponta USL pe Daniel Chițoiu ministru la Finanțe, care se bătea cu pumnii în piept că a reformat ANAF, înainte de a fost dat jos de DNA.

gorghiu 3 - Copy

DNA a trimis în 25 februarie 2014 către Camera Deputaților solicitarea pentru începerea urmăririi penale a ministrului de atunci al Finanțelor, Daniel Chițoiu, pe care procurorii îl acuzau de abuz în serviciu și de constituire a unui grup infracțional organizat în cazul ASF-Carpatica Asig.

Soția lui, Laura Chițoiu, a fost condamnată în primă instanță la 1 an de închisoare cu suspendare.

Daniel Chițoiu a fost salvat însă de urmărirea penală, prin votul colegilor din Camera Deputaților. Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, s-a declarat neputincioasă:

„Dosarul a fost finalizat prin trimiterea în judecată a lui Dan Rușanu; cât despre domnul Chițoiu, nu am primit aviz de începere a urmăririi penale din partea Parlamentului, motiv pentru care nu am putut să investigăm acea parte din dosar. Nu am putut să facem nicio investigație cu privire la acea infracțiune pentru care îl suspectam. Nu am putut să îi luăm nici măcar declarații. Acea parte a anchetei este închisă din cauza Parlamentului”.

Aflată astăzi la Deva, Alina Gorghiu a spus că măsura “politicii de plan” a celor de la ANAF trebuie desființată “inclusiv pentru protejarea funcționarilor publici, pentru că aceștia, în goana realizării acelui plan pe care, din păcate, îl impune instituția, împing limitele controalelor peste lege”.

“De aceea, se ajunge la foarte multe situații în care sunt dați în judecată pentru abuz în serviciu, la plângeri penale care, de multe ori, se soldează cu o nesiguranță atât a funcționarului public, cât și a contribuabilului”, a declarat copreședintele PNL.

Gorghiu a mai spus că numărul plângerilor penale și al proceselor deschise împotriva ANAF și a funcționarilor instituției a crescut în fiecare an, iar în una din patru cauze instanța de judecată a dat câștig de cauză contribuabilului care a depus reclamația.

PNL propune în programul de guvernare înființarea instanțelor fiscale

De aceea, PNL propune în programul de guvernare înființarea instanțelor fiscale, care ar urma să ducă la degrevarea celorlalte instanțe de judecată de dosarele ce țin de domeniul fiscal.

“În România, la acest moment, avem nevoie, ca de aer, de instanțe specializate în domeniul fiscal (…) astfel încât instanțele normale să fie degrevate de spețele de fiscal. Nu e normal ca un judecător care nu are niciun fel de pregătire în domeniul fiscal să trateze, să judece, litigii cu sume foarte mari, pentru că decizia sa întotdeauna va sta sub semnul întrebării. Cum poate cineva fără expertiză în domeniul fiscalității să judece aceste procese cu mare impact financiar asupra societății, nu știu”, a spus liderul PNL.

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version