“I-am cerut lui Liviu Dragnea să demisionăm amândoi, să ne asumăm împreună acest presupus eșec. N-am văzut că s-a întâmplat”!

Premierul Sorin Grindeanu a declarat miercuri seară, după ce membrii Comitetului Executiv (CEx) al PSD au votat în unanimitate să-i retragă sprijinul politic, că nu va demisiona, dar că o va face dacă Liviu Dragnea va demisiona împreună cu el, deoarece este cel care a numit miniștrii – și evident, premierul.

Premierul Grindeanu a arătat că penalul Darius Vâlcov, cu trei dosare DNA, a fost cel care i-a evaluat miniștrii și că Vâlcov l-a acuzat de fapte ireale.

“Nu-mi dau demisia. Am obligația să mă comport responsabil față de România. Nu e Guvernul CEx-ului. Îmi voi da demisia atunci când dl președinte Iohannis va numi un premier de la PSD. Eu nu vreau ca alte scenarii să intre în discuție. Lucrul ăsta l-am anunțat în CEx”, a spus Grindeanu, într-o declarație de presă la sediul Guvernului.

Premierul Grindeanu a afirmat că Dragnea i-a cerut să se aproprie de Rusia. A refuzat!

“Deși avem o economie care merge foarte bine – și nu spun eu asta, spun și organismele europene – și niște miniștri care au muncit, mare parte din ei, i-am propus după toate aceste lucruri, în CEx, domnului Liviu Dragnea, să ne asumăm împreună acest presupus eșec. Și anume să ne dăm amândoi demisia. N-am văzut că s-a întâmplat sau poate că mi-a scăpat în declarațiile de după. Acum o lună, pe 19 mai, domnul președintele Dragnea spunea așa: ‘Mă mulțumesc toate ministerele, și ca cetățean, și ca președinte al Camerei Deputaților, și ca președinte de partid’. Vă repet, acum o lună, în 19 mai. Ce s-a schimbat între timp, ce s-a întâmplat chiar n-am reușit să aflu nici măcar în ședința CEx”, a arătat Grindeanu.

“Înainte de această ședință am încercat să înțeleg de ce există această furie de a schimba propriul guvern după numai șase luni de la guvernare. Și un guvern care, de bine, de rău, a performat și are rezultate. Am vrut să înțeleg, de asemenea, de ce timp de mai bine de o lună de zile domnul Liviu Dragnea și alții pe care i-ați văzut la televiziuni și nu numai au vorbit despre remanieri, analize, demisii (…). Mi-a fost foarte greu și în continuare îmi este foarte greu să înțeleg de unde aceste lucruri. De ce trebuie să pui presiune pe proprii tăi miniștri, pe care tu i-ai pus acolo?”, a întrebat retoric Grindeanu.

“Nu mă agăț de acest scaun, dar vreau să am garanția că dl președinte Iohannis va numi un premier de la PSD. Dl Dragnea nu a oferit această garanție”.

“Voi rămâne în PSD, iar forța acestui partid nu este dată de 60 de oameni din CEx, ci de sutele de mii de oameni care sunt în acest partid”.

“Evaluarea a fost făcută de Darius Vălcov, care nu mai este membru PSD.”

Despre evaluarea miniștrilor: “Trebuia făcută cu mine și cu fiecare ministru în parte, dar a fost făcută de Darius Vâlcov, care, din câte știu eu, nu mai e membru PSD”.   

“Validarea prim-ministrului se face în congres. Am cerut respectarea statutului”.

“Demisiile miniștilor intră în vigoare în momentul în care sunt trimise la prim-ministru iar acesta ia act de ele.”

“N-am știut că se pune câte un guvern din 5 în 5 luni.”

Întrebat dacă avea cunoștință despre faptul că guvernul a fost unul de tranziție, așa cum a declarat Olguța Vasilescu, Grindeanu a răspuns:

“Eu n-am știut că se pune câte un guvern din 5 în 5 luni, din 6 în 6 luni, dar probabil că doamna Olguța știa că după 5 luni o să vină un raport de evaluare făcut de dl Vâlcov”. 

“În ianuarie, când mi s-a propus să fiu prim-ministru, primul meu răspuns a fost: “Nu, eu sunt președinte de Consiliu Județean la Timiș”. Și să știți că în 21 de ani de când sunt la PSD Timiș au trecut multe cicluri electorale”. 

Întrebat dacă a fost supus unui linșaj politic: “Nu, s-a încercat a se da o explicație de ce a ajuns un partid să-și dea jos propriul guvern”.
Gindeanu i-a dat o palmă lui Dragnea
Declarațiile complete:

“Mulțumesc tuturor românilor pentru susținere, primarilor și membrilor PSD. Și românilor care mi-au trimis acele mesaje pe Facebook.

Sunt în acest partid de 21 de ani. Și colegii mei din Timiș știu că le spuneam: PSD nu este PCF-ul nimănui, PSD nu este PCF-ul nici al lui Liviu Dragnea, Nicolae Bădălău, Stănescu și alții.

Forța acestui partid a stat și stă în sutele de mii de membri care au muncit și care ne-au dus spre victorie. Și le mulțumesc lor pentru susținerea dată în atâția ani.

Le transmit multora dintre colegii din CEx că îmi pare rău că au trecut prin această experiență neplăcută, care nu e prima.

Dacă ne uităm în spate, au mai existat experiențe de acest tip. Știu de toate lucrurile care s-au întâmplat și înainte de CEx, de aceea îmi cer scuze că și datorită acestei situații au trăit această experiență.

În această seară mi s-a propus șefia mai multor instituții ale statului doar ca să îmi dau demisia sau chiar să fac parte din viitorul guvern, ministru. L-am auzit că n-ar fi vrut să plec, dar ar fi încercat să mă convingă să accept alte funcții (de președinte la ASF, de președinte la Curtea de Conturi sau de vicepremier – n.r.).

L-am auzit mai devreme pe dl Liviu Dragnea că nu era sigur că acest CEx se termină cu retragerea sprijinului. Lucrurile nu stau chiar așa.

Nu-mi dau demisia. Am obligația să mă comport responsabil față de România și față de partidul din care fac parte.

Acest guvern e Guvernul României, nu guvernul CEx-ului. Cred că toți trebuie să ne simțim responsabili de acest lucru.

Îmi voi da demisia atunci când președintele Iohannis, după consultări cu partidele, va numi un premier de la PSD.

E normal față de acele sute de mii de oameni ca lucrul ăsta să se întâmple și eu nu vreau, atât cât pot, ca alte scenarii să intre în discuție.

Demisia mea este în momentul în care Iohannis va spune: Da, îl numesc premier pe dl sau pe dna X de la PSD. Și lucrul ăsta l-am anunțat în CEx.

Am înțeles că eu sunt de vină pentru diverse lucruri anunțate de dl Darius Vâlcov în ședința CEx.

Fac o precizare: nu mă agăț de acest scaun. Îmi dau demisia în acele condiții. Și sper ca această criză să se încheie cât mai rapid.

Revin la celebrele măsuri. Am văzut vreo 390 spre 400 de măsuri care trebuiau făcute în primul semestru al anului 2017. Am înțeles că sunt de vină că nu sunt duse la îndeplinire măsuri cu termen în 2018.

Iată o măsură care în analiza dlui Vâlcov este nerealizată: dezvoltarea relațiilor economice cu Federația Rusă. Eu știu că suntem țară a UE și trebuie să respectăm sancțiunile UE, dar cred că și dl Vâlcov, și ceilalți știu altceva. Și de asta trebuie să plec.

Deși avem o economie care merge bine și niște miniștri care au muncit, i-am propus dlui Liviu Dragnea să ne asumăm împreună acest presupus eșec. Să ne dăm amândoi demisia. N-am văzut că s-a întâmplat.

Nu mi-am dorit această criză.

Înainte de ședință am încercat să înțeleg această furie de a schimba propriul guvern.

Am vrut să înțeleg de ce dl Dragnea a vorbit despre remanieri, demisii. Mi-a fost foarte greu, și în continuare nu înțeleg. De ce trebuie să pui presiune pe propriii tăi miniștri pe care tu i-ai pus acolo?

Nu am găsit decât un singur răspuns: dorința unui singur om de a avea toată puterea.

Trec în revistă câteva realizări ale guvernului. (…)

Am auzit “pe surse” de o evaluare a guvernului, a miniștrilor și a mea. Am participat în această perioadă la ședințe.

Eu, ca premier, am văzut pentru prima dată această evaluare în această seară. Dacă vi se pare o metodă corectă… Mie, nu.

Această evaluare trebuia făcută prin dialog cu mine, ca premier, și cu fiecare ministru în parte, astfel încât să fie cât se poate de reală.

Marea majoritate a miniștrilor n-au participat la această evaluare făcută de dl Darius Vâlcov – care, din câte știu, nu mai e membru PSD. Eu am crezut că există acea comisie de evaluare.

Nu știu să existe altcineva decât dl Darius Vâlcov și nu cred că știe altcineva (despre comisie și evaluare – n.r.). De fapt, această evaluare era o justificare pentru a mi se spune: trebuie să pleci, trebuie să-ți dai demisia.

Eu am un tabel simplu cu măsurile din programul de guvernare – și vă rog să vă consultați arhiva că, undeva prin martie-aprilie, la un alt CEx, s-a făcut evaluare după primul trimestru. În primele 2 trimestre, 54 de măsuriau fost îndeplinite 100%, 34 sunt în derulare, iar cele neîndeplinite sunt 9.

Ca să înțeleg rostul acestei evaluări: au trebuit realizate niște cifre, niște lucruri, astfel încât să se dea motiv că acest guvern nu și-a făcut treaba. Sincer, e păcat pentru membrii partidului din care fac parte și păcat pentru români.

Merităm mai mult respect. Eu mai cred altceva: că astăzi PNL, USR, sunt foarte invidioși pe serviciul pe care CEx al PSD l-a făcut lor. CEx a făcut un cadou și PNL, și USR, și dlui președinte Klaus Iohannis prin acest raport. Și s-a inventat o opoziție la guvern în interiorul PSD.

Voi rămâne în PSD. Sunt membru de partid de 21 de ani. PSD și forța acestui partid nu este dată de CEx și de 60 de oameni, ci de sutele de mii de membri. Am intrat cu convingere în 1996 în PSD și rămân cu aceeași convingere.

Voi rămâne premier până când dl președinte Klaus Iohannis va desemna un alt candidat cu nume și prenume din partea partidului care a câștigat alegerile. Eu vreau ca partidul din care fac parte să rămână la guvernare.

Întrebări și răspunsuri:

Întrebat dacă a fost exclus din partid:

“Eu am înțeles că guvernului i s-a retras sprijinul politic. Tot dânșii trebuie să facă aceste demersuri. Nu mă faceți responsabil de ce au făcut dânșii.

Eu îmi doresc ca PSD să dea viitorul prim-ministru. Nu mă agăț de acest scaun.

Dar vreau să am această garanție. Dl președinte Liviu Dragnea nu a dat această garanție în viitorul CEx.

 

Există un statut, dincolo de deciziile a 60 de oameni. În statut se spune că validarea primului ministru se face în congres. Am cerut respectarea statutului”.

Întrebat dacă este exclus sau nu din PSD: 

“Eu sunt membru în Timiș, la Organizația 139. Organizația locală 139 din Timișoara, arondată pe lângă secția de votare. Nu știu, nu cred că sunt exclus. (…) Eu nu am cunoștință să se fi întâmplat acest lucru și nu văd care sunt motivele statutare. Motivele statutare, repet. Dincolo de deciziile a 60 de oameni, există un statut (al PSD – n.r.) după care trebuie să ne ghidăm. Știți ce spune acest statut la art. 120, alineatul trei – dacă nu mă înșel? “Validarea primului-ministru se face în Congres”. Vă rog să verificați”.

Întrebat dacă a cerut în cadrul CEx convocarea Congresului PSD:

“Am cerut respectarea statutului. (…) Din acest punct de vedere înseamnă și asta”.

Totodată, Grindeanu a negat că-și propune să “rupă” din PSD, alături de Victor Ponta, pentru a crea un nou partid și a subliniat că va rămâne în continuare în formațiunea social-democrată.

Întrebat dacă știa că Guvernul a fost unul de tranziție:

“Nu. Și eu am auzit, eram în sală când doamna Olguța Vasilescu a făcut această declarație, cum că toată lumea știa că acest guvern pe care îl conduc e un guvern de tranziție. Eu n-am știut acest lucru: punem guvern din 5 în 5luni sau din 6 în 6 luni. Sincer, m-a mirat și pe mine, dar, probabil, doamna Lia Olguța Vasilescu avea informațiile și era informată mai bine și știa că după cinci luni o să vină un raport de evaluare făcut de domnul Vâlcov și o să ne spună ce ne-a spus”.

Întrebat dacă s-a simțit trădat de miniștri (prin demisia lor):

“Mâine o să vă dau detalii. Eu vreau să lucrăm procedural. Procedural trebuie să-mi parvină aceste demisii. O să vedem mâine despre ce e vorba, dar vreau să vă spun ceva și să-i îndemn la responsabilitate pe cei care sunt în continuare miniștri. Aceste demisii intră în vigoare în momentul în care, ca procedură, sunt trimise de primul ministru către Administrația Prezidențială și Administrația Prezidențială ia act de ele. Asta este procedura și legea la Guvernul României.

Nu am primit nimic oficial. În funcție de ceea ce voi avea mâine și voi vedea, mă gândesc că vă referiți la demisiile unor colegi din Cabinet, o să iau deciziile mâine. În acest moment nu există nimic oficial. Voi transmite și eventualul program al Guvernului.

Toată această presiune pe care au creat-o și au pus-o pe umerii miniștrilor a dus la un anumit blocaj administrativ. De aceea aceste lucruri nu se anunță la televizor, iei decizia și o anunți”.

Întrebat dacă această criză are legătură cu Ministerul Justiției și cu Ordonanța 13: “Sper că nu”.

Întrebat dacă ar mai accepta această funcție, dacă ar da timpul înapoi:

“Da, dar probabil în cu totul alte condiții. De exemplu, toată echipa guvernamentală a fost nominalizată și făcută de dl Liviu Dragnea. N-aș mai accepta așa ceva.

Sunt anumite momente din aceste 5 luni pe care probabil nu le-aș mai face.

De exemplu, toată echipa guvernamentală a fost nominalizată și făcută de dl Liviu Dragnea. N-aș mai accepta așa ceva”.

Întrebat dacă familia l-a sunat:

Da, sunt alături de mine.

Întrebare: Ați mai aproba OUG 13?
“14 (Ordonanța 14, de anulare a Oronanței 13 privind dezincriminarea abuzului în serviciu pentru prejudicii mai mari de 200.000 de lei – n.r.), sigur”.

“În ianuarie, eu am fost chemat și rugat de dl Dragnea să fiu prim-ministru. Primul meu răspuns a fost nu.

Nu m-am simțit folosit (n.r., de dl Liviu Dragnea).

Sunt anumite momente din aceste 5 luni pe care probabil nu le-aș mai face”.

Întrebat dacă simte că a fost supus unui linșaj politic:

“La CEx n-a fost un linșaj, s-a dorit a se da o explicație de ce a ajuns propriul partid să dea jos un guvern”.

Întrebat dacă ar accepta o nominalizare de premier de la Klaus Iohannis:

“Da. Acel moment a fost unul pentru că partidul iarăși dă totul în mâinile dlui Klaus Iohannis de a decide. Eu nu vreau să se întâmple lucrul ăsta. Eu nu vreau să fie semne de întrebare dacă premierul va fi sau nu de la PSD. Eu nu vreau să risc.

Eu încerc să fac tot ce pot ca să rămână un premier PSD și atunci încerc, prin acțiunile pe care le fac, să rămână un premier de la PSD. Nu mi s-a oferit niciun fel de garabție, în ședința CEx, ca acest lucru este garantat”.

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version