Guvernul a aprobat, în ședința de joi, schema de ajutor de stat „Creditul fermierului” şi decontarea a 50% din cheltuielile cu energia electrică pentru irigaţiile efectuate în anul 2023.
„Continuăm să adoptăm soluţiile convenite cu fermierii luna trecută”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.
„Creditul fermierului” este un program destinat accesului la finanţare a întreprinderilor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei agricole primare.
„Valoarea totală a ajutorului de stat acordat este de aproximativ 164 de milioane de euro. Ajutorul de stat se acordă sub formă de grant care acoperă componenta de dobândă a creditelor, reprezentând partea de ROBOR la trei luni, luată ca referinţă când se acordă un astfel de credit, acordată pe un interval de maximum 60 de luni, adică de cinci ani. Acest ajutor nu va depăși rata dobânzii, astfel încât creditorul, care poate accesa cel mult 280.000 credite va plăti eventual acel 1,5%, marja pe care banca are dreptul să o adauge peste cota de ROBOR la trei luni când negociază un credit”, a precizat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.
În ceea ce privește a doua măsură de sprinijn, aceasta se adresează fermierilor beneficiari ai infrastructurii secundare de irigaţii şi a sistemelor locale de irigaţii, iar banii vor fi alocați din bugetul de stat. „Tot legat de secetă, însă – este vorba despre sezonul de vară 2022 – România va beneficia de 34 de milioane de euro, sprijin din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene. Banii au fost deja virați în luna decembrie a anului trecut – 2023 – și țara noastră are 18 luni la dispoziție pentru implementarea acestui ajutor de stat”, a precizat Constantin.