Premierul Florin Cîțu rămâne interimar 45 de zile, după ce Guvernul PNL-UDMR a fost demis marți de Parlament, prin moțiune de cenzură, cu un scor-record de 281 de voturi.

Ca interimar, Guvernul are puteri limitate: nu poate adopta ordonanțe de urgență (OUG) și proiecte de lege, nici măcar rectificare bugetară, ci doar hotărâri – dar nici acelea cu impact pentru hotărârile viitoare, cum ar fi creșterea salariului minim (care a fost adoptată, luni, la 2.55o de lei brut lunar, începând cu data de 1 ianuarie 2022).

Președintele Klaus Iohannis nu se grăbește să invite partidele la consultări pentru desemnarea unui nou prim-ministru.  Abia luni va avea o primă rundă.

Premierul „fenomenal” Cîțu, devenit președintele PNL, nu mai acceptă USR în coaliție ci ar vrea să guverneze minoritar, cu UDMR.

Dar pentru aceasta, Cîțu are nevoie de sprijinul PSD și mizează pe faptul că oamenii lui Ciolacu i-l vor da, deoarece se tem de iarna grea care va veni. De altfel, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că dorește alegeri parlamentare anticipate, în primăvara lui 2022.

PSD a oferit sprijin în Parlament și Guvernul PNL Orban, anul trecut. Astfel, deși l-a demis prin moțiune de cenzură, cu 261 de voturi, în februarie 2020, PSD a votat din nou Guvernul Orban PNL, ce s-a instalat la Palatul Victoria în toamna lui 2019 – după ce Guvernul PSD Dăncilă a fost demis prin moțiune de cenzură sprijinită la vot de câțiva PSD-iști. 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version