Guvernul Cîțu a revizuit în ședința de miercuri, printr-o ordonanţă de urgenţă (OUG), Planul naţional de relansare şi rezilienţă (PNRR) aprobat cu mare fast de Guvernul Orban anul trecut, prin OUG 155/2020, dar respins de Comisia Europeană.
Termenul „relansare” din denumirea Planului a fost înlocuit cu „redresare”.
PNRR va permite României să acceseze aproape 30 de miliarde de euro din fonduri externe rambursabile şi nerambursabile, în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă.
Noua OUG a fost discutată în primă lectură pe 19 martie, când proiectul a fost publicat în dezbatere publică, de ministrul Cristian Ghinea.
Planul Național de Relansare și Reziliență revizuit, în primă lectură la Guvern. Ghinea îi caută alt nume
Autoritățile române au făcut proiecte în valoare de 41 de miliarde de euro, deși suma ce va fi acordată de CE este de 29,2 miliarde de euro.
Totodată, având în vedere că perioada de implementare a Planului naţional de redresare şi rezilienţă este relativ scurtă, pentru proiectele de investiţii este necesară „flexibilizarea mecanismului de avizare de către Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a proiectelor propuse de beneficiari, prin eliminarea termenului de 10 zile, precum şi prin introducerea în acest mecanism a ministerelor coordonatoare pentru reforme”.