Guvernul Ciucă a modificat în ședința de miercuri, printr-o Ordonanță de urgență (OUG), ca obligație primită de România de la Comisia Europeană, Legea de combatere a spălării banilor, astfel încât regiile autonome, companiile și societăţile deţinute integral sau majoritar de stat nu vor mai fi exceptate de la declararea beneficiarului real.

Pe 15 iulie, Comisia Europeană a constatat că această exceptare prevăzută în Legea nr. 129/2019 privind prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanțării terorismului „nu este conformă cu articolul 30 din Directiva (UE) 2015/849″ şi a invitat România să adopte măsurile necesare pentru a se conforma avizului motivat, în termen de două luni de la primirea acestuia.

„Neconformarea în termenul acordat de Comisia Europeană poate conduce, într-un timp scurt, la sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene, întrucât transpunerea directivelor UE reprezintă o obligație esențială a statelor membre UE, iar nerespectarea acestei obligații este de o gravitate certă. Totodată, potrivit jurisprudenței Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, un stat membru nu poate invoca nicio situație internă pentru a justifica neîndeplinirea obligațiilor sau nerespectarea termenelor prevăzute de normele Uniunii Europene. Sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene poate fi evitată doar prin adoptarea reglementărilor propuse în procedură de urgență”, se arată în nota de fundamentare a proiectului OUG.

Proiectul de OUG prevede că, începând cu data intrării în vigoare a acesteia, regiile autonome, companiile şi societăţile naţionale şi societăţile deţinute integral sau majoritar de stat depun la înmatriculare şi ori de câte ori intervine o modificare o declaraţie privind beneficiarul real al persoanei juridice, în vederea înregistrării în Registrul beneficiarilor reali al societăţilor.


Totodată, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a OUG, regiile autonome, companiile şi societăţile naţionale şi societăţile deţinute integral sau majoritar de stat, înmatriculate anterior intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă, vor depune o declaraţie privind beneficiarul real al persoanei juridice.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version