Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, şef al Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) a anunțat vineri, după ședința Guvernului, noile concesii pe care le face Cabinetul Orban în privința restricțiilor impuse la mijlocul lunii noiembrie privind libera circulație a persoanelor. 

Cu o zi înainte, președintele Klaus Iohannis a precizat că piețele din interior vor fi deschise, după trei săptămână în care producătorii și-au vândut mărfurile în frig.

Acum aflăm că românii cu drept de vot pot circula fără declaraţie pe propria răspundere din ziua de 6 decembrie, ora 5.00, până în 7 decembrie, ora 1.00.

Arafat a explicat decizia, la finalul şedinţei Executivului: „Referitor la ziua de vot, s-au aprobat (în şedinţa de Guvern – n.r.) două aspecte. Unul – referitor la toţi cei care au drept de a vota în rândul populaţiei şi anume în intervalul 6 decembrie 2020 – orele 5,00 dimineaţa şi 7 decembrie 2020, orele 1,00, la nivel naţional, cu excepţia persoanelor izolate sau carantinate la domiciliu sau în altă locaţie declarată, persoanele respective pot circula nerestricţionat pentru a exercita dreptul de vot. Deci, din 6 decembrie, orele 5,00 dimineaţa, până la 7 (decembrie – n.r.) orele 1,00 dimineaţa se poate circula fără declaraţie pe propria răspundere pentru exercitarea dreptului de vot. (…) Aceasta este pentru că, legal, dreptul de a exercita dreptul de vot este permis până la orele 23.59 de minute în caz că unele persoane au rămas în secţiile de vot şi încă votează. Şi atunci, ca să poată ajunge acasă, se mai dă o oră în plus“.

 

În cazul alegătorilor care se află într-o localitate carantinată dar au domiciliul în alta, Arafat a spus că va fi emis un ordin prin care se vor da excepţii pentru aceste localităţi.

„Pentru, pentru localităţile carantinate, ce am omis să explic aici, o să fie emis un ordin al şefului DSU prin care dăm excepţiile pentru localităţile carantinate. Asta trebuie să fie stabilită prin ordin care se va referi la toate localităţile carantinate şi prin care se vor da aceleaşi excepţii”, a spus Arafat.

Arafat a precizat că aceste persoane „vor putea ieşi în ziua votului, da”.

A doua prevedere adoptată vineri se referă la membrii Birourilor electorale, personalul tehnic auxiliar al acestora, a candidaţilor şi la persoanele acreditate şi la oricare alte persoane implicate în organizarea alegerilor, cum ar fi observatorii, plus persoanele care le asigură transportul, cărora li se va permite circulaţia inclusiv după orele 1,00 dimineaţa, până la orele 5,00 dimineaţa, însă numai în baza unei dovezi prin care să-şi dovedească calitatea pe care o au, a mai arătat şeful DSU. 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version