O nouă ședință a Guvernului Dăncilă este programată pentru joi, înainte de data-limită 19 iulie până la care Executivul poate adopta ordonanțe de urgență, deoarece emiterea lor este posibilă numai pe durata sesiunii extraordinare parlamentare, nu și în vacanța Legislativului.

În cazuri excepționale, Executivul poate să adopte o Ordonanță de Urgență, însă Camera Deputaților și Senatul trebuie convocate de urgență, în termen de 5 zile, o sesiune parlamentară extraordinară. Altfel, OUG-ul nu intră în vigoare.

Deocamdată, informația privind convocarea unei noi ședințe de Guvern peste pe surse, potrivit G4Media.ro, și nu este clar ce conține ordinea de zi și de ce actele normative nu pot fi aprobate în ședința de marți, pentru a fi amânate.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a negat luni seara la Digi24 că ar exista vreun proiect de ordonanță de urgență privind amnistia și grațierea.

Însă Darius Vâlcov, consilier al premierului Viorica Dăncilă și unul dintre apropiații lui Dragnea, condamnat și el la închisoare în primă instanță, a declarat luni seara la Antena 3 că ”un moment zero în anul Centenar ar fi un moment bun pentru toată lumea. (…) Depinde de primul ministru.

Pptrivit G4Media, problema PSD era, luni după-amiaza, cine va semna documentul în caz că Tudorel Toader refuză, având în vedere că secretarul de stat Mariana Moț ar fi intrat în concediu. Ultimele informații obținute de G4Media.ro arată că nici unul din ceilalți trei secretari de stat de la Ministerul Justiției nu a vrut să-și asume semnarea acestei OUG, la fel ca și ministrul Tudorel Toader, ceea ce l-a determinat pe liderul PSD să se replieze.

Potrivit surselor G4Media.ro, aparatul guvernamental ar fi informat-o luni seară pe premierul Viorica Dăncilă că, dacă Ministerul Justiției nu este inițiator în această chestiune a amnistiei și grațierii, nici un alt minister nu poate fi inițiator. Cu alte cuvinte, a picat varianta ca, dacă Ministerul Justiției se opune, OUG-ul să fie inițiat de Ministerul de Interne.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version