Senatul a respins, marți, Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 123/2020 privind dublarea în 5 etape, pe parcursul a 2 ani (până în 2022), a alocațiilor de stat ale copiilor, după ce a trântit și OUG nr. 2 care prevedea amânarea majorării acestora, iar Guvernul Orban a refuzat să respecte decizia CCR.

Decizia finală va fi luată de Camera Deputaților, iar dacă respingerea va fi menținută, Guvernul PNL va fi obligat să dubleze alocațiile într-o singură tranșă.

În momentul de față, alocațiile au valoarea de 156 de lei pentru copiii care au o vârstă de până la 18 ani și de 311 lei pentru cei de până la doi ani (sau trei ani, în cazul celor cu handicap).

Legea nr. 14 privind dublare a alocațiilor începând cu data de 1 februarie 2020 a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis cu două zile înainte ca Guvernul Orban să o modifice, prin OUG nr. 2/2020, astfel încât să fie aplicată de la 1 august.

Între timp, Guvernul nu a mai aplicat-o, deoarece Parlamentul a respins ordonanța. Orban a atacat la CCR legea de respingere, dar Curtea a dat câștig de cauză Parlamentului. 

În aceste condiții, Guvernul PNL a modificat din nou legea, prin OUG nr. 123/2020.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version