„E evident că în sistemul bugetar trebuie să se facă o reformă. Aveți fraierul de serviciu care își asumă această reformă”, s-a lăudat din nou premierul Marcel Ciolacu, joi seară la RTV. Deocamdată însă, sunt doar vorbe.

Întrebat despre declarația făcută în urmă cu câteva zile la aleph News, că este gata să își depună mandatul, Ciolacu a spus: „A fost un apel clar să nu ne mai pitim după cireș, să vedem responsabilitățile fiecăruia, să renunțăm să băgăm capul în poză. Am un partener în Nicolae Ciucă și e un partener responsabil”.

Despre protestul spontan de joi de la Ministerul Finanțelor: „I-a luat cineva apărarea ministrului Boloș până acum? Îi iau eu apărarea. Eu îl țin în continuare. L-am și sunat. Nu are acea parte de a comunica mai mult cu oamenii. E copleșit în aceste momente. Un singur lucru a greșit: nu poți să le faci pe toate singur, puterea trebuie să o împarți. Repet: nu taie nimeni nici un salariu. Eu mă aștept la angajații din Ministerul Finanțelor să fie alături de Guvern în acest demers de reformă bugetară, să grăbim pentru prima oară digitalizarea ANAF cât mai rapid”.

Întrebat dacă o susține pe Gabriela Firea la Primăria București, liderul PSD a răspuns: „În continuare susțin că ministrul Firea nu a avut nici o implicare în scandalul de la azile. Mă bucur că doamna Firea a ieșit la o tv să dea explicații. Haideți să vedem, că viața nu se termină nici la mine, nici la dna Firea. În acest moment, eu nu am altă decizie privind alt candidat la București. Dar nu cred că asta e prioritatea doamnei Firea. Avem timp cu toții să închidem anumite capitole. Înțeleg că vorbim de o femeie, înțeleg emoția trăită. Părerea mea e că Gabi trebuie să continue să dea toate explicațiile. Există în politică și greșeli, există uneori și o construcție care îți face rău”.

Iată și celelalte declarații ale liderului PSD:

„Cred că un astfel de mandat demult nu a preluat un premier. E ultimul tren al României pentru a se dezvolta în UE, e ultimul tren pentru a aderare la OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică – nred.). Securitatea României e asigurată de NATO.

Nu sunt iresponsabil, nici Nicolae Ciucă, nici Emil Boc, nici Ilie Bolojan, nici Sorin Grindeanu, nici Mihai Tudose – nici unul nu suntem iresponsabili. Eu nu pot să pun viitorul meu politic mai presus de nevoile României.

Dar eu nu pot să accept ca PSD să plătească nota de plată pentru ce au mâncat alții în pandemie, când au îndatorat țara cu 200 de miliarde. E evident că în sistemul bugetar trebuie să se facă o reformă. Aveți fraierul de serviciu care își asumă această reformă.

Nu va fi tăiat nici un salariu în România. Dar nici nu pot să accept să mergi la job, să fii șef peste posturi goale. Peste 70% din posturile vacante sunt bugetate.

Nu pot să accept ca un bugetar care câștigă 2.000 de euro să îl alerg prin birou să îi dau și vouchere de vacanță. Înțeleg că trebuie să fii plătit decent, dar bugetarii au un job mai sigur decât în privat. Dar nu ți-e rușine să ceri voucher de vacanță și pachețel de mâncare când ai salariul mai mare decât președintele?

Avem cei mai mulți ordonatori de credite din lume. 16.000 de ordonatori de credite. Fiecare are în subordine director economic, contabil etc.

Nu poți să ai fiscalitate de offshore și sistem social.

Nu desființăm nici un teatru, nici o bibliotecă. Dar nu e posibil ca fiecare să fie ordonator de credite. Să se unească.

Fac ceea ce trebuie pentru țara mea. Cred că foarte multe instituții din statul român trebuie comasate. Reorganizare nu înseamnă desființare. Foarte probabil să plece unii dintre ei după reorganizare. Cu certitudine vor dispărea multe funcții de șefi. (…)

Nu voi accepta vreodată ca în guvernul României vreun ministru să își privatizeze ministerul, să îl ia pe persoană fizică. Eu nu confund guvernul de coaliție cu guvernul României. Guvernul e al României.

Dacă lucrurile nu intră într-un făgaș normal și nu spunem adevărul, nu ne asumăm anumite lucruri… Această țară a învățat de la PDL lecția din 2010. România nu își permite acum să taie din salarii.

3 miniștri vor ajunge curând la Bruxelles: Muncăă, Finanțe și Fonduri Europene. Ei vor încheia negocierile pentru schimbarea PNRR până la 31 august (…)

Care austeritate? Nu taie nimeni nici un salariu. Dimpotrivă, vom crește salariul minim pe economie. Ne trebuie echitate socială. Dar nu ne mai permitem scutiri. La IT-iști se va introduce un prag peste care vor plăti impozit pe venit. Statul român atât și-a permis. Atât pot în acest moment. Sunt niște principii peste care nu pot trece. (…)

Sistemul bugetar nu mai poate să sămână ca pe vremea sistemului comunist.

Avem o reducere a deficitului comercial de 2,2 miliarde de euro. E pentru prima oară când scade, adică importăm mai puțin. Azi, inflația e cu o singură cifră, după mult timp.

Încasările la buget sunt 27%. Nu poți să ai fiscalitate de offshore și sistem social.

Mi-aș fi dorit să facă grevă azi la Ministerul Finanțelor și la ANAF că nu s-a făcut digitalizarea de 32 de ani. (…)

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version