Fostul premier Dacian Cioloş a fost acuzat în mai multe rânduri de liderii Partidului Social Democrat că a lăsat moştenire guvernului Grindeanu un buget cu o gaură de 10 miliarde de lei.

ciolos dosar 2

Cioloş ar urma să fie audiat de o comisie parlamentară pe această temă, însă înainte de a da ochii cu membrii comisiei respective, fostul premier a ţinut să facă singur o serie de precizări.

În primul rând, Cioloş continuă să meargă pe ideea că “povestea este doar o fumigenă a celor care caută scuze că nu pot realiza promisiunile din campanie”.

Totuşi, fostul premier recunoaşte că “putem vorbi cel mult de o estimare prea ambiţioasă atunci când a fost făcută proiecţia bugetară pe 2016. Dar nu uitaţi că prima proiecţie făcută pentru 2016 a fost realizată de guvernul Ponta în 2015. Noi doar am preluat această estimare existentă la Ministerul de Finanţe”.

Cioloş chiar vorbeşte despre “o estimare total nerealistă a guvernului Ponta în ceea ce priveşte încasările obţinute în 2016 din fonduri europene. Guvernul Ponta estima că se vor încasa 12,3 miliarde de lei. Până la urmă, cu cele doar 7 miliarde lei pe care am reuşit să le obţinem tot vorbim despre un adevărat record. Nu uitaţi că primii doi ani de absorbţie, 2014-2015, s-au ratat aproape total”.

Cioloş vorbeşte şi de o supraestimare constantă a veniturilor încasate din fonduri europene. “În 2014, au fost prognozate 14,8 miliarde lei şi au fost realizate 12,9 miliarde lei, deci au lipsit aproape două miliarde de lei. Iar în 2013 a fost şi mai rău, după ce au fost prognozate la rectificare încasări de 12,4 miliarde lei, în final au fost realizate venituri mai puţine cu peste 3 miliarde de lei, iar în 2012 au lipsit din aceleaşi motive 4,6 miliarde lei”, este mesajul transmis de fostul premier.

Cioloş se laudă că “nu am lăsat nicio moştenire grea actualului Guvern. Dimpotrivă, le-am uşurat povara fiscală prin rambursări mai mari de TVA (1 miliard de lei în plus) şi le-am creat condiţii favorabile pentru a încasa mai mulţi bani europeni în 2017”. Cât despre rectificarea bugetară din luna noiembrie 2016, fostul premier spune că “având în vedere evoluţia economiei din primul semestru, care a înregistrat un ritm de creştere de 5,2%, se justifica o rectificare bugetară pozitivă în semestrul al doilea, dat fiind faptul că veniturile reale erau mai mari decât cele prognozate”.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version