“Eu nu cred că cei care sunt corupţi trebuie să stea trei într-un pat, în condiţii de igrasie, de igienă precară”!

Senatorul Şerban Nicolae (PSD), preşedintele Comisiei juridice din Senat, a depus un amendament la proiectul Legii grațierii trimise de Guvern în Parlament, astfel încât faptele de corupție – luarea de mită, abuzul în serviciu și traficul de influenţă – au fost incluse în rândul infracțiunilor ce vor fi grațiate.

sursă foto Romania TV

Asaltat de jurnalişti pe holurile Senatului, el a refuzat să dea mai multe explicații despre motivul depunerii unui astfel amendament, susținând că va discuta acest lucru marți, în Comisia juridică a Senatului. 

“Raţiunea o vom discuta în Comisie, n-am de ce să dau răspunsuri celor de la PNL sau de la PCR sau alte partide. Opiniei publice le vom da mâine, când veţi fi de faţă, le facem dezbatere de faţă cu toate instituţiile implicate. (…) Eu am făcut propuneri în mod formal, ele sunt la comisie, le discut cu comisia, presa este de faţă. Dacă eu le-aş discuta înainte cu presa, e ca şi cum eu aş jongla cu opinia publică înainte să le explic colegilor din comisie”, a declarat Șerban Nicolae.
 
“Din punctul meu de vedere, supraaglomerarea nu afectează închisorile din România sau persoanele care sunt în detenţie în raport cu faptele pe care le-au săvârşit. Spre exemplu, eu nu cred că cei care sunt corupţi trebuie să stea trei într-un pat, în condiţii de igrasie, de igienă precară, ş.a.m.d, în timp ce alte categorii de infractori ar trebui să stea în condiţii.. Din punctul meu de vedere se gândeşte raţional şi lucrurile astea vreau să le prezint mâine, ca argumente”, a adăugat el.

“Am o cifră estimativă, undeva la 2.700 de persoane ar beneficia de efectele acestei grațieri, deci o cifră de sub 10% de persoane aflate în sistemul de detenție în România. Față de cele peste 8.000 de persoane aflate în plus față de disponibilul din penitenciar chiar și așa în condiții precare eu cred că nu este o cifră foarte mare. De altfel, la ultima grațiere colectivă în România, au ieșit 3.000 de persoane. Nu există niciun element în societate care să ducă la concluzia că societatea a fost înspăimântată, că a fost înfricoșată de faptul că vor ieși criminalii, violatorii, tâlharii la drumul mare din închisoare și că ar fi cineva în pericol”, a mai spus senatorul Nicolae.

Alte amendamente

Nu este singurul amendament depus de Șerban Nicolae la proiectul Legii grațierii.Alte amendamente prevăd:

  • graţierea integrală a tuturor persoanelor condamnate la închisoare până în 3 ani – “pentru că mie mi s-a părut că 5 ani este o pedeapsă mult prea mare”;
  • grațierea în întregime a pedepselor de până la 7 ani inclusiv și  a căror executare a început, iar restul rămas de efectuat este mai mic de 3 ani;
  • grațierea parțială, cu 3 ani, a pedepsele de până la 7 ani inclusiv, a căror efectuare a început, iar restul rămas de efectuat este mai mare de 4 ani.

Întrebat cât s-a gândit la amendamente şi câţi corupţi sunt condamnaţi, Şerban Nicolae a spus că habar nu are şi nici nu l-a interesat.

Proiectul de lege pentru grațierea unor pedepse și a unor măsuri educative privative de libertate, inițiat de Guvern, va fi dezbătut marți pentru raport în Comisia juridică a Senatului.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version