Deputatul PNL Ioan Oltean – pentru apropiaţi “Nelu Mexicanu” -, a declarat la ieşirea din DNA că nu ştie unde se află biserica unde, potrivit procurorişor, a luat mită 600.000 de euro pentru a-şi trafica influenţa în obţinerea de către un om de afaceri a unei despăgubiri de la ANRP.

ioan-oltean

Oltean a fost audiat la DNA timp de aproximativ trei ore, el fiind ridicat cu mandat de anchetatori, de la aeroportul Otopeni.

La ieşirea din sediul DNA, în jurul orei 18.15, deputatul PNL nu a făcut declaraţii, doar a răspuns eliptic la întrebările jurnaliştilor:

“Aţi luat bani pentru despăgubiri?”, a fost întrebat. “Niciodată!”, a venit răspunsul. “Nu aţi luat 600.000 de euro la biserica din Chitila?” a fost întrebat din nou. “Nu ştiu unde este biserica din Chitila”, a răspuns Olteam.

Deputatul PNL – ost PDL, fost PD – este acuzat de procurorii DNA că a primit la o biserică mită de la omul de afaceri pe care l-a ajutat să obţină o despăgubire de la ANRP – instituţie unde îşi instalase pupila, pe Crinuţa Dumitrean, în funcţia de preşedinte, în timpul Guvernului Boc.

Detaliile apar în ordonanța procurorilor DNA de declanşare a urmăririi penale faţă de Oltean şi de Cătălin Florin Teodorescu, în prezent deputat iar la data infracţiunilor membru în Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP.

Oltean este acuzat de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și trafic de influenţă, iar Teodorescu, de de abuz în serviciu.

Iată infracţiunile comise de cei doi, aşa cum sunt prezentate de DNA:

La data de 17.06.2010, suspectul Teodorescu Cătălin Florin, membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, prin exercitarea abuzivă a atribuțiunilor de serviciu, cu încălcarea prevederilor legale, a aprobat raportul de evaluare prin care un teren în suprafață de 61.857 mp situat în municipiul Pitești a fost evaluat la 108.932.000 lei, sumă acordată drept despăgubire unei persoane.

Terenul a fost supraevaluat cu suma de 87.291.596 lei, ceea ce reprezintă prejudiciu în dauna bugetului de stat, și totodată a facilitat obținerea unor avantaje patrimoniale pentru persoana beneficiară a sumei de bani.

Suma plătită în acest dosar de despăgubire pentru un teren reprezintă un sfert din totalul despăgubirilor civile plătite de ANRP în tot cursul anului 2011.

Persoana beneficiară a sumei de 108.932.000 lei (aprox. 25 milioane euro) cumpărase drepturile litigioase de la o altă persoană cu câteva luni înainte de decizia comisiei ANRP, mai precis la data de 27.11.2009, cu suma de 750.000 euro.

Persoana a vândut aceste drepturi după ce, timp de 8 ani nu reușise să obțină proprietățile revendicate, ceea ce condusese și la inițierea unui proces in instanță.

De asemenea, din probele administrate în cauză a rezultat că deputatul Oltean Ioan, care avea relații cointeresate cu cesionarul și cu președinta ANRP, și-a exercitat influența la aceasta din urmă pentru urgentarea și aprobarea despăgubirii în favoarea cesionarului.

În schimb, numitul cesionar i-a remis suspectului Oltean Ioan suma de 600.000 euro, anterior datei de 17.06.2010, locul primirii banilor fiind în incinta unei parohii”.

În dosar se fac cercetări şi faţă de alte persoane.

De altfel, Crinuţa Dumitrean a socit la DNA cu puţin timp după plecarea lui Oltean.

Prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că dacă DNA va cere încuviinţarea reţinerii şi arstării lui, parlamentarii liberali vor vota la vedere cererea.

Totodată, Orban a amintit că noul Statut al PNL prevede ca, în situaţia în care împotriva unui membru PNL se dispune o măsură preventivă, precum reţinerea, arestul la domiciliu sau arest preventiv, în toată perioada în care respectiva persoană este sub incidenţa uneia dintre aceste măsuri aceasta este suspendat de drept din calitatea de membru al PNL.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version