Președintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea pe care Guvernul Ciolacu și-a angajat răspunderea în Parlament. Astfel că noile majorări de impozite, taxe și introducerea altora noi au cale liberă să fie aplicate.

S-a întâmplat după șase zile de la declarația lui Ciolacu privind rectificarea bugetară, pe care acesta a anunțat că o va adopta în guvern abia după ce șeful statului îi dă ok-ul pe lege.

Ciolacu așteaptă ca Iohannis să-i promulge legea cu măsurile fiscale: „Este esențial că a trecut de CCR și se poate aplica”

Amintim că legea pe care Ciolacu și-a asumat răspunderea, în 26 septembrie, a fost atacată la CCR, iar pe 18 octombrie, Curtea a decis că este constituțională

CCR îi dă mână liberă lui Iohannis să promulge legea cu noile taxe pe care Ciolacu și-a asumat răspunderea

Majorările de impozite și taxe, precum și cele nou-introduse vor fi aplicate treptat: unele din noiembrie, altele de la 1 ianuarie 2024 și altele de la jumătatea anului viitor. 

Principalele măsuri asumate de Guvernul Ciolacu:

Microîntreprinderile vor fi impozitate astfel: 1% pentru cele care realizează venituri care nu depășesc 60.000 euro și 3% pentru cele care depășesc acest plafon sau desfășoară anumite activități, principale sau secundare, corespunzătoare unor coduri CAEN specifice. Aceste cote de impozitare sunt aplicabile veniturilor microîntreprinderilor, începând cu data de 1 ianuarie 2024.

Totodată, IT-iștii vor plăti impozit pe venit pentru sumele de peste 10.000 de lei. Angajații din construcții, agricultură și industria alimentară vor plăti CASS. Noile măsuri sunt aplicabile din prima lună după publicarea actului normativ în Monitorul Oficial.

TVA

Cota de TVA a fost majorată de la 5% la 9% pentru livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură şi alte sisteme de încălzire de înaltă eficienţă, livrarea de locuințe sociale.

Crește de la 5% la 19% și TVA pentru sălile de fitness, bâlciuri, parcuri de distracții și parcuri recreative, evenimente sportive

Totodată, a fost introdusă creșterea de la cota redusă de TVA de 9% la cota standard, pentru livrarea de bere fără alcool și de alimente cu zahăr adăugat, al căror conținut total de zahăr este de minimum 10g/100 g produs. Se introduc accize pentru băuturile nealcoolice cu conținut ridicat de zahăr și pentru țigările electronice și dispozitive de vaporizare sau similare.

Impozit special pentru: persoanele care au în proprietate clădiri cu valoarea impozabilă a clădirii de peste 2,5 milioane lei; persoanele fizice și cele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/înregistrate în România, a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 lei. Impozitul se datorează pe o perioadă de 5 ani, începând cu anul fiscal în care are loc predarea-primirea autoturismului.

Taxarea companiilor mari și a băncilor, în situația în care înregistrează în anul precedent o cifră de afaceri de peste 50.000.000 euro și care, în anul de calcul, determină un impozit pe profit, cumulat de la începutul anului fiscal/anului fiscal modificat până la sfârșitul trimestrului/anului de calcul, mai mic decât impozitul minim pe cifra de afaceri.

PFA – activități independente: plafon CASS la 60 de salarii minime

Persoanele care au venituri din activități independente vor avea un nou plafon pentru plata CASS de 10%: vor achita 10% la veniturile nete, dacă au sub 60 de salarii minime; dacă au mai mult, va fi plafonat la cele 60.

Limitări la bugetari: Voucherele de vacanță vor fi acordate numai acelor bugetari care au venituri salariale mai mici de 14.000 lei brut, concomitent cu majorarea acestora de la 1.450 la 1.600 lei. Indemnizația de hrană va fi acordată numai bugetarilor ale căror venituri salariale sunt mai mici de 14.000 lei brut. Cuantumul sporului de condiții periculoase sau vătămătoare va fi limitat la maxim 1.500 lei. Se reduc cu cel puțin 15% cheltuielile cu materiale și servicii, în instituțiile de stat.

Download (PDF, Unknown)

Download (PDF, Unknown)

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version