Exim Bank

Borsec

Dedeman

 

Cotnari

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Masca este obligatorie și în București în aer liber / zonele vizate: Centrul Vechi, pieţe, târguri, staţii STB şi peroane CFR Călători/ JUSTIȚIE: Victor Sandu, fost director general la „Apele Române”, reținut de DNA / El este acuzat că a luat mită 1 milion de euro / 

 

Breaking News:
 
La două luni de la încheierea stării de urgență, președintele nu mai atacă PSD și face apel la „unitate” și „loialitate”, uitând de amenzile neconstituționale

Iohannis a trimis Parlamentului informarea privind starea de urgență: „Am gestionat eficient criza sanitară”

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis joi, după două luni de la încheierea stării de urgență, informarea către Parlament privind acţiunile şi iniţiativele pe care le-a avut în acea perioadă, decretată în 16 martie și prelungită cu o lună, până pe 15 mai, în toată țara, pe fondul pandemiei Covid-19.

Șeful statului a ținut să se laude: „Am gestionat eficient criza sanitară”. Dar nu a scos un cuvânt despre amenzile uriașe, neconstituționale, care au fost aplicate de polițiști și jandarmi, și nici despre internarea obligatorie în spital a persoanelor asimptomatice – declarată și ea neconstituțională.

Din acest motiv, Guvernul Orban a adoptat un proiect de lege pentru reglementarea carantinei și izolării, pe care Parlamentul urmează să îl aprobe, însă cu „modificări majore”, potrivit PSD, care deține majoritatea în Senat – forul decizional.

Romașcanu (PSD): Legea carantinării intră joi la vot în Camera Deputaților, cu modificări majore

iohannis a cerut Parlamentului să adopte urgent cadrul legislativ necesar pentru ca Guvernul să poată combate pandemia și a făcut un apel la colaborare loială între instituțiile statului.

”Nu e timpul orgoliilor și disputelor politice. Salvarea vieții românilor trebuie să fie mai presus de orice. Politicienii din toate partidele trebuie să fie la înălțimea funcțiilor. Românii au nevoie de argumente raționale, solide, de soluțiile cele mai bune pentru societate. E nevoie ca împreună, uniți, autorități, politicieni, jurnaliști, societate civilă, să transmitem cetățenilor un mesaj unitar: virusul e real, nu are culoare politică, nu dispare prin lege sau prin negarea lui”, a spus președintele.

Iată declarațiile complete ale lui Klaus Iohannis:

„Am transmis Parlamentului, conform legii, informarea privind starea de urgenţă instituită pe întreg teritoriul României prin cele două decrete semnate pe 16 martie şi, respectiv, 14 aprilie. Documentul prezintă în mod sintetic şi transparent acţiunile şi iniţiativele pe care le-am avut pe perioada stării de urgenţă pentru a atinge obiectivele prioritare urmărite, respectiv protejarea sănătăţii cetăţenilor, limitarea efectelor pandemiei, protejarea şi relansarea economiei. Documentul conține propuneri de măsuri pentru provocări similare.

Pandemia Covid 19 a generat o criză la nivel mondial. Ne aflăm azi la aproape jumătate de an de la momentul în care OMS recunoștea riscurile majore ale epidemiei cu noul coronavirus. Noul coronavirus a schimbat radical viețile tuturor și a pus la încercare sistemele de sănătate. Realitatea ne arată acum că pericolul unei răspândiri masive a virusului, care să nu poată fi ținută sub control, a putut fi evitat doar prin măsuri ferme.

România a acționat la timp și eficient. La 16 martie am semnat decretul pentru instituirea stării de urgență. Unica rațiune a măsurilor restrictve a fost evitarea unui scenariu negru, inevitabil mai ales în condițiile în care România nu avea stocuri medicale pentru situații de urgență.

De asemenea, în evaluarea situației și apreciera necesității stării de urgență, am luat în considerare o caracteristică ce diferențiază România de alte țări: cea mai numeroasă diasporă din Europa.

Revenirea acasă a unui număr important de români a reprezentat una dintre cele mai mari provocări pentru autorități și un argument pentru instituirea stării de urgență. A fost nevoie de o intervenție rapidă a autorităților pentru sprijinirea populației și firmelor.

Evoluția situației epidemiologice a condus la evidențierea unor carențe majore în sisteme publice, mai ales în cel medical. Mai mult, pandemia a scos la iveală fragilități sistemice, precum o economie puternic dezechilibrată, lipsa investițiilor publice, productivitate scăzută, capacitate administrativă scăzută.

Criza a pus presiune uriașă pe sistemele publice, subfinanțate. Dilentantismul și lipsa de răspundere a guvernărilor trecute a influențat capacitatea statului. Din cauza vulnerabilităților sistemice, efortul autorităților a fost cu atât mai anevoios.

În pofida acestor condiții deosebite, instituțiile implicate direct au reușit, prin măsuri dure, excepționale, să dimnueze efectele crizei. Acest lucru ar fi fost imposibil fără profesionalismul și dedicarea personalului medical.

Datorită lor a fost evitată o criză sanitară de proporții și au fost salvate numeroase vieți omenești.

Răspunsul cetățenilor a fost unul covârșitor pozitiv. Românii au dovedit că au înțeles gravitatea situației.

Deși restricțiile impuse au fost fără precedent, justețea și proporționalitatea lor au fost întărite de comportamentul majorității cetățenilor.

Sectorul neguvernamental și cel economic s-au alăturat efortului statului. Pe durata stării de urgență m-am consultat mereu cu guvernul, managerii de spitale, șefii de instituții pentru a mă asigura că măsurile sunt suficiente.

România s-a dovedit una dintre țările cu capacitate instituționale de a gestiona adecvat criza. Datele statistice relevă că, deși nu dispune nici pe departe de resursele altor state membre UE și nici de un sistem sanitar performant, România a gestionat eficient criza în timpul stării de urgență. Totuși, pandemia ne-a pus în față tabloul a 30 de ani de eșecuri, carențe majore.

Efortul de construcție a unui stat eficient va fi de durată, de aceea reforma nu mai poate fi amânată. Pașii mari spre digitalizare trebuie continuați accelerat. Tot ce s-a dovedit că nu funcționează trebuie pus pe baze corecte.

Am propus un set de măsuri pentru ca pe viitor statul să dispună de o capacitate crescută de răspuns. Țin să menționez una dintre marile probleme cu care ne confruntăm: lipsa unei legislații coerente și bine gândite. Am fost nevoiți să gestionăm pandemie cu legi slabe, sumar croite, astfel că în cele mai critice momente a trebuit să ajustăm din mers legislația.

Există situații excepționale care cer măsuri excepționale. Regimul stării de urgență a fost gândit de legiuitorul constituant pentru un răspuns prompt. Din acest motiv, tot cadrul legislativ trebuie regândit și aliniat cu arhitectura constituțională și să cuprindă instrumente suficiente.

Prin Constituție, în criză sanitară, statul e obligat să ia măsuri. Fac un apel la colaborare loială între instituțiile statului. Nu e timpul orgoliilor și disputelor politice. Salvarea vieții românilor trebuie să fie mai presus de orice.

Politicienii din toate partidele treubie să fie la înălțimea funcțiilor. Românii au nevoie de argumente raționale, solide, de soluțiile cele mai bune pentru societate. E nevoie ca împreună, uniți, autorități, politicieni, jurnaliști, societate civilă, să transmitem cetățenilor un mesaj unitar: virusul e real, nu are culoare politică, nu dispare prin lege sau prin negarea lui.

Fac un apel la Parlament să adopte urgent cadrul legislativ necesar. Am intrat de jumătate de an într-o perioadă cu extrem de multe incertitudini. E normal să simțim nesiguranță.

Avem soluții pentru a ne relua viețile cât mai aproape de normalitate, dar ține de fiecare dintre noi să reușim. Oricâte eforturi ar face statul, ține și de conștiința fiecăruia: să purtăm mască, să ne spălăm pe mâini și să păstrăm distanța.

Să nu pierdem ce am câștigat deja. Suntem o nație puternică și putem trece împreună cu bine peste această perioadă”.

57 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv