“Românii nu vor ca infractorii să facă legea iar procurorii să fie subordonați politicului”! 

Preşedintele Klaus Iohannis a precizat miercuri, bilanțul pe 2017 prezentat de Parchetul General, că sintagma din Constituție referitoare la activitatea procurorilor este că “se desfășoară sub autoritatea ministrului Justiției”, nu în subordinea lui.

 

“A devenit un obicei în România să se dezbată intens statutul procurorului, se invocă frecvent articolul din Constituţie care stabileşte că activitatea procurorilor se desfăşoară sub autoritatea ministrului Justiţiei.

Vreau să fiu foarte clar: sintagma din Constituţie este “sub autoritatea ministrului Justiţiei”, şi în niciun caz “în subordinea ministrului Justiţiei”. Se face în mod deliberat o confuzie între aceste două sensuri, tocmai pentru a se induce ideea unui control mult mai amplu asupra procurorilor decât cel prevăzut de legea fundamentală.

Este doar o încercare de a slăbi independenţa procurorilor şi de a legitima supunerea lor faţă de voinţa politicului, fapt inacceptabil”, a susţinut şeful statului, la bilanţul Ministerului Public pe anul 2017″, a arătat șeful statului.

“Ministerul Public are un rol constituţional foarte bine definit, procurorul este un reprezentant al intereselor generale ale societăţii şi un apărător atât al ordinii de drept, cât şi al drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti. Alăturarea acestor atribuţii nu este întâmplătoare.

În virtutea lor, procurorul se bucură de statutul de magistrat. Imparţialitatea, integritatea şi profesionalismul procurorului îl fac pe acesta responsabil de corecta şi completa intrumentare a dosarelor, cu deplina respectare a drepturilor civile ale tuturor celor implicaţi în procesul penal”, a insistat Iohannis.

Președintele a mai spus că în România se încearcă acreditarea ideii că procurorii sunt inamicii societăţii și se dorește ca infactorii să facă legea, iar procurorii să fie subordonați politicului:

“Observăm în unele discursuri politice şi mediatice o tot mai mare grijă faţă de soarta unor inculpaţi şi condamnaţi penal care sunt, evident, deranjaţi că sistemul judiciar îşi face treaba în ceea ce îi priveşte tulburându-le liniştea şi afectându-le bunăstarea. Se încearcă în mod fals acreditarea ideii că procurorii sunt inamicii societăţii.

Dimpotrivă, procurorii sunt de aceeaşi parte a baricadei cu cei care vor aplicarea legii, iar de cealaltă parte se află câţiva indivizi certaţi cu legea care au tot interesul să decredibilizeze justiţia. (…)

Constituţia României nu face nicăieri vorbire despre dreptul la linişte al celor care încalcă legea. Legea fundamentală prevede explicit că nimeni nu este mai presus de lege, că cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări”. 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version