Decretul președintelui Klaus Iohannis privind prelungirea mandatului de șef al Statului Major al Armatei a generalului Nicolae Ciucă întârzie să apară în Monitorul Oficial, astfel că șeful statului i-a transmis vineri seară un avertisment lui Liviu Dragnea, șeful Camerei Deputaților – instituție care a preluat în suborcinea sa Monitorul Oficial.

surtsă foto activenewsro

Dacă decretul nu va fi publicat în cursul zilei de vineri, va urma o situație fără precedent, deoarece luni, 31 decembrie, este zi liberă, iar mandatul generalului Ciucă expiră chiar în acea zi.

În aceste condiții, România va rămâne fără șef al Statului Major al Armatei. În trecut, oamenii lui Dragnea au mai blocat publicarea unui act în Monitorul Oficial.  Este vorba despre decizia lui Sorin Grindeanu, pe vremea când era prim-ministru, de numire a lui Victor Ponta în funcția de secretar general al Guvernului.

Situația afost însă diferită în acest caz: Mihai Busuioc, secretarul general al Guvernului Grindeanu, a refuzat să contrasemneze decizia șefului său de înlocuire a sa din funcție. Pentru că i-a ținut piept lui Grindeanu – demis ulterior de PSD prin moțiune de cenzură, Busuioc a fost premiat de Dragnea cu funcția de președinte al Curții de Conturi.

Iată mesajul tranmis de Iohannis:

”Imediat după ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, Decretul Președintelui României nr. 1331/2018, prin care s-a prelungit mandatul șefului Statului Major al Apărării, a fost transmis, în condițiile Legii nr. 202/1998, secretarului general al Camerei Deputaților, în vederea publicării în Monitorul Oficial al României.

Monitorul Oficial al României este publicația oficială a statului român, în care se publică actele prevăzute de Constituție, de Legea nr. 202/1998, precum și de alte acte normative.

Publicarea decretelor, acte prevăzute de Constituție, nu poate fi blocată sau cenzurată de instituțiile cu atribuții în această procedură.

Președintele României atenționează că întârzierea publicării în Monitorul Oficial al României a Decretului nr. 1331/2018 și, implicit, împiedicarea producerii efectelor acestui act are grave consecințe și atrage răspunderea juridică a tuturor persoanelor implicate.”

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version