Președintele Klaus Iohannis a declarat joi, la Cernavodă, întrebat ce opinie are despre o eventuală susținere de către PSD a unui guvern minoritar PNL-UDMR condus de Florin Cîțu că nu îl interesează „teoria chibritului”.

„Am văzut că în media, sunt multe opinii și variante. Pe mine nu mă interesează teoria chibritului, ci un guvern care să poată gestiona bine România și asta voi căuta”, a spus președintele.

Iohannis a lansat un nou atac la USR:

„Dragi români, ați aflat că a avut loc o moțiune de cenzură și guvernul a fost dărâmat de unii politicieni care au dorit să arate că au voturi suficiente să dărâme guvernul. Nu au nicio gândire pentru ce urmeaza după.

Acest guvern a căzut victimă unor orgolii politicianiste care nu au în spate nicio gandire pentru România.

Cum s-a ajuns aici? USR, care s-a dat mare partid reformist, a abandonat guvernarea din motive de ei știute. Pentru USR nu a fost suficient, s-au aliat cu USR și AUR și au dărâmat Guvernul.

Acum trebuie găsită o ieșire din această criză. Voi invita partidele parlamentare la consultări și voi încerca împreună cu cei mai maturi, responsabili să găsim o ieșire din acestă criză. Voi organiza runda de consultări luni de la ora 12. Nu știu dacă prima rundă va duce la o solutie. Eu, personal, sunt total implicat

Nu putem să stăm în plină iarnă, în criză pandemică, fără guvern”.

Întrebare: Veți chema la consultări PSD, USR și AUR împreună și le veți cere o variantă de premier?

Partidele vor fi chemate separat, ca și până acum. Voi ține consultări și voi trage concluziile după.

Știați despre decizia Guvernului de alocare de bani din Fondul de urgență pentru autorități locale? Banii nu au ajuns și la PSD și USR.

E mai nou un hobby al unora de a mă acuza pe mine și guvernul de tot felul de lucruri. Sunt tactici de poziționare în vederea consultărilor. Sunt convins că guvernul și premierul fac toate lucrurile exact cum e legal și corect. Nu am nici un fel de emoții. Este clar că în pragul iernii anumite autorități au nevoie de sprijinul guvernului și au fost făcute alocările.

Că unii și alții nu sunt mulțumiți, probabil este expresia unei frustrăripentru că nu ei sunt acolo la cheia banilor, dar am discutat cu premierul Cîțu și am primit asigurări că alocările sunt pe măsura nevoilor.

Vi se pare bună decizia?

Da, suntem în plină pandemie și e foarte trist. Valul 4 ne-a lovit foarte rău, dar nu înțeleg de ce nu se vaccinează românii.

Sunt spitalele din România un loc sigur?

Avem specialiști și medici foarte buni și ei au toată admirația mea. Din cauza crizei sqanitare, care pune o presiune nemaiîntâlnită pe spitalele din România, din păcate am avut accidente. Ar fi putut fi avitate dacă anumite măsuri erau respectate. E absolut regretabil. De aici să nu tragem concluziile greșite – spitalele din România funcționează cu personal dedicat.

Când ar putea statul să garanteze siguranța pacienților din spitale?

Situația precară a bazei materiele din spitale e cunoscută, însă acum, cu Guvernul liberal și în special cu Guvernul Cîțu, am găsit și soluțiile: alocările prin PNRR. Sunt foarte mulți bani.

S-au prevăzut foarte mulți bani pentru sistemul de sănătate. Am făcut ceva foarte concret pentru o ameliorare semnificativă în întregul sistem de sănătate.

Luați în calcul o nouă desemnare a lui Cîțu?

Deocamdată facem consultări cu partidele, după care voi face o analiză și voi anunța public pe cine voi desemna.

Alegeri anticipate? 

Se discută teoretic de mult în România, însă Constituția noastră e construită pentru stabilitate parlamentară. În realitate, e aproape imposibil de declanșat anticipate. Nemaivorbind că nu ar fi nici de dorit. Ce ar aduce?

În teorie, sunt prevăzute în Constituție, dar nu sunt bine definite și nu au avut loc niciodată până acum din aceste considerente.

Faptul că un partid tot defilează cu alegeri anticipate (PSD – nr) mi se pare mai degrabă o formă de eschivă.

De ce abia săptămâna viitoare consultări?

De regulă, crizele politice nu se pot rezolva foarte repede pentru că apar orgolii, țâfne. Aș fi putut porni imediat consultări, dar nu am vrut.

Le-am lăsat politicienilor un pic de timp să se calmeze. Umblă cu tot felul de povești care mai de care mai neverosimile. Unii vor anticipate, alții nu vor nimic, decât circ, suspendarea președintelui, ceea ce e caraghios, și atunci le las timp.

Nu sunt convins deloc că această rundă de consultări va duce la soluții. E nevoie de foarte multă maturitate și e nevoie ca paryidele să înțeleagă că România are nevoie de un guvern și trebuie să renunțe la tot felul de pretenții. Din păcate, nu este așa simplu.

V-ați vaccinat cu doza a 3-a? 

Da, mi-a făcut doza a treia.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version