Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit joi, la Palatul Cotroceni, pe omologul său sârb, Aleksandar Vucic, care efectuează o vizită oficială la Bucureşti la invitația șefului statului nostru, iar cum era de așteptat, un reprezentant al presei sârbe l-a întrebat, la conferința de presă comună a celor doi, cum se va implica România în soluționarea problemei din Kosovo.

Mai întâi a răspuns Aleksandar Vucic, care a declarat că l-a informat pe Klaus Iohannis despre discuțiile pe care le-a avut cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei:

Eu l-am rugat pe președintele Klaus Iohannis, pentru că nu este numai președintele celui mai mare stat din regiunea noastră, ci și un președintele respectat, cu o mare reputație în Uniunea Europeană (UE), să ne ajute să ajungem la o soluție de compromis (…) pentru că nu este normal ca unii să primească tot și alții nimic”.

Iată și răspunsul lui Jlaus Iohannis:

“Din punctul meu de vedere, am spus-o deja, Kosovo este o temă centrală nu doar pentru Serbia, ci pentru toată regiunea. Kosovo este o temă care este complicată şi cred că soluţionarea problemei Kosovo va însemna un pas enorm în direcţia europeană pentru toată zona Balcanilor de Vest – şi aici vom rămâne într-o legătură strânsă. Nu am aici o soluție-patent pe care să o pun pe masă, dar îmi doresc să se găsească rapid o soluție.Noi suntem dispuşi să ne implicăm în găsirea unor soluţii bune pentru întreaga zonă. Asta numai în cazul în care relația cu Serbia și cu Kosovo este clarificată și clară. De asemenea, eu și oficialii europeni ne dorim ca Serbia și Kosovo să devină parte a UE. O soluție nu poate fi impusă din afară, dar ea poate fi discutată cu actorii importanți. Orice soluție s-ar găsi, trebuie să fie una corectă. Nu îmi imaginez o soluție care să fie refuzată de sârbi, cum nici nu îmi imaginez o soluție refuzată de Kosovo. Niciodată nu se va găsi o soluție care va satisface sută la sută pe toată lumea, dar trebuie una care să fie în acord cu regulile internaționale”.

Vucic a mai spus că “împreună vom putea realiza multe şi că vom putea îmbunătăți atât turismul, cât şi circulația, pe care să o poată folosi cetățenii țărilor noastre. Noi suntem deschiși spre o colaborare în diverse domenii, am efectuat o parte din suprafața, din drumurile care leagă România de Serbia, Serbia de România. Eu l-am rugat pe domnul Președinte Iohannis să transmită Guvernului României că Serbia îi va fi recunoscătoare pentru sprijinul financiar în ceea ce privește dezvoltarea unei părți din Serbia şi Voivodina. Cred că aceasta va fi în beneficiul poporului nostru, dar şi poporului român, cetățenilor din Banat”.

Cei doi preşedinţi au avut convorbiri tete-a-tete şi oficiale, iar potrivit Administraţiei Prezidenţiale, s-au abordat căile de aprofundare a cooperării bilaterale, atât la nivel politic, cât şi economic şi sectorial.

De asemenea, au fost discutate modalităţile de sprijin din partea României în ceea ce priveşte procesul de aderare a Serbiei la Uniunea Europeană, inclusiv din perspectiva deţinerii de către ţara noastră a Preşedinţiei Consiliului UE în primul semestru al anului 2019.

Cei doi preşedinţi au abordat şi problematica minorităţilor naţionale din cele două ţări, aspecte de interes comun privind cooperarea în Balcanii de Vest şi principalele evoluţii în dosarul “Kosovo”.

Vizita are loc ca urmare a contactelor bilaterale româno-sârbe intense din ultimii ani şi confirmă caracterul foarte bun al relaţiilor dintre Bucureşti şi Belgrad, conform Administraţiei Prezidenţiale.

Preşedintele Iohannis a efectuat o vizită oficială în Republica Serbia în iulie 2015.

Pe agenda vizitei preşedintelui sârb mai sunt prevăzute întrevederi cu premierul Viorica Dăncilă şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea. 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version