“Persoane cu probleme penale nu au ce căuta în primul rând al funcţiilor statului”!

Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că premierul Mihai Tudose este de bună-credință și dorește să aibă o echipă performantă, iar în prezent nu este cazul să fie luată în calcul o guvernare tehnocrată.

“Eu cred că premierul e de bună-credință și dorește să aibă o echipă performantă”, a declarat Iohannis, joi, după o vizită efectuată la fabrica Ford din Craiova.

El a exclus varianta nominalizării unui nou Executiv format din tehnocraţi:

“Un guvern de tehnocraţi nu este o soluţie pe termen mai lung. Asta am spus-o şi atunci când am instalat un guvern tehnocrat, care la acel moment a fost o soluţie rezonabilă. Acum suntem la puţin timp după alegeri, avem un partid care a câştigat alegerile, acum nu are decât să performeze. Orice altceva sunt discuţii puerile care nu îşi au rostul. Cine a câştigat să–şi facă treaba, să guverneze, să performeze”.

Șeful statului a precizat că atât el, cât și românii doresc ca PSD “să vină cu niște rezultate tangibile”:

“Pe de altă parte, şi românii, şi eu, după aproape un an de la câştigarea alegerilor aşteptăm ca PSD să vină cu nişte rezultate tangibile pentru români şi dacă e nevoie de o remaniere pentru a obţine aşa ceva, atunci remaniere să fie”.

Pe de altă parte, dacă și acest Guvern ar cădea, s-ar pune întrebarea  dacă PSD ar mai avea capacitatea să guverneze:

“Trebuie să fim foarte serioși aici. Dacă și acest Guvern ar cădea, atunci cu siguranță ar trebui să-mi pun întrebarea la modul extrem de serios dacă PSD ar mai avea capacitatea să guverneze. Deocamdată nu suntem în această situație”.

Întrebat dacă a discutat în ultima vreme cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea, șeful statului a negat.

“Cum să creadă românii într-un guvern care are acolo persoane suspecte?”
Klaus Iohannis a mai spus că în politică nu există prezumţia de nevinovăţie, la fel ca în justiție, ci se pune problema de integritate: 

“Nu mă interesează dacă primesc demisii sau demiteri. Important este să fie o echipă guvernamentală care nu are problemele de integritate, care e dispusă să meargă înainte şi să îţi facă treaba. Persoane cu probleme penale nu au ce căuta în primul rând al funcţiilor statului. În politică nu funcţionează prezumţia de nevinovătie ca în justiţie.(…) Aud tot timpul politicieni care spun că nu sunt vinovate şi trebuie să funcţioneze prezumţia de nevinovăţie. Da, în faţa justiţiei, dar în politică trebuie să fie altfel. Cum să creadă românii într-un guvern care are acolo persoane suspecte”.

Întrebat de propria situaţie, când a fost suspectat de Justiţie, Iohannis a replicat zâmbind: “Cu tot respectul, nu am fost suspectat”.

Problemele din instanţă ale şefului statului au fost legate de raportul ANI din anul 2014, în care a fost găsit în incompatibilitate, însă Iohannis a câștigat procesul la ÎCCJ – e drept, după alegerile prezidențiale – şi de procesul cu casa din Sibiu, pe care a pierdut-o definitiv.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version