Președintele  Klaus Iohannis i-a convocat pentru miercuri la ora 17.00 pe liderii PNL, ca să pună la cale ultimul scenariu privind anticipatele, după ce senatorii din Comisia juridică au respins OUG 26/2020, iar plenul Senatului ar putea proceda la fel.

Întâlnirea va avea loc la o vilă de protocol.

PSD, ALDE și UDMR desființează OUG privind anticipatele, adoptată de Guvernul Orban

Potrivit OUG nr. 26/2020, publicată în Monitorul Oficial în 14 februarie, în cazul în care Parlamentul este dizolvat, Guvernul trebuie să stabilească, în cel mult 5 zile, data și condițiile în care se vor desfășura alegerile anticipate. Acestea trebuie să se desfășoare în cel mult 3 luni de la data dizolvării Parlamentului.

Data anticipatelor se stabilește cu cel putin 50 de zile înaintea votării – față de 90 de zile, în prezent.

De asemenea, candidaturile sunt admise sau respinse, după caz, până cel mai târziu cu 25 de zile înaintea datei alegerilor.

Există în OUG 26 și varianta în care alegerile anticipate parlamentare pot coincide cu alegerile locale. În acest caz, alegătorii vor vota la aceleași secții de votare, în același timp, cu aceeași ștampilă de vot, dar pe buletine separate și pe liste electorale distincte.

Actul normativ mai prevede că românii din străinătate au la dispoziție 3 zile pentru a vota, iar numărul senatorilor va crește de la doi la patru, iar cel al deputaților, de la patru la opt. Practic, vor exista 12 parlamentari din diaspora, nu șase câți sunt în prezent.

În ceea ce privește votul prin corespondență, termenul de înregistrare ca alegător începe în 48 de ore de la data dizolvării Parlamentului. Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) va posta pe site-ul propriu dedicat votului prin corespondență, machetele electronice ale buletinelor de vot până cel târziu cu 15 zile înaintea votării, pentru ca alegătorii să îl poată descărca și completa.

 

 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version