Președintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul de numire a noului ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, după ce Victor Costache și-a depus demisia „din motive personale și profesionale” – așa cum a anunțat de dimineață premierul Ludovic Orban.

„Dl. Tătaru cunoaște situația și trebuie să ia urgent măsurile necesare pentru combaterea răspândirii virusului”, a declarat președintele Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a demisionat în plină epidemie de coronavirus. Nelu Tătaru i-a luat locul

Președintele a mai spus că „la nivelul EU, prin Comisia Europeană au fost demarate achizițiții în comun: mănuși, echipamente de protecție, ventilatoare, echipamente de laborator”.

„A devenit crucială  urgentarea achizițiilor comune. E important ca aceste proceduri să fie terminate cât mai repede pentru ca România să poată intra rapid în posesia acestor produse. La nivel european, s-a decis în baza unui proiect, aprobat în timpul președinției noastre, constituirea unei rezerve strategice de echipamente medicale în cadrul unui mecanism european comun de răspuns la dezastre. România este primul stat membru al UE care a primit acceptul Comisiei pentru constituirea acestei rezerve a UE pe teritoriul țării noastre. Într-o primă etapă, achiziția făcută de România în numele UE de 10 milioane va viza ventilatoare, măști și echipamente de protecție. Procedura de achiziție e independentă de procedurile derulate de Comisia Europeană, dar vom putea și noi să cerem o parte din acestă rezervă strategică”, a precizat șeful statului.

Iohannis a anunțat că va cere o finanțare mai mare pentru acest mecanism. „Le voi transmite partenerilor noștri din UE că avem nevoie de lanțuri de aprovizionare intacte, iar pentru asta trebuie eliminate blocajele. Libera circulație a bunurilor e esențială și pentru menținerea activității economice. Comisia Europeană a elaborat deja recomandări în acest sens”, a adăugat el.

Pe de altă parte, președintele a vorbit despre repatrierea românilor aflați fie în afara UE, fie în state membre, care vor să revină în România, precum și despre o stratgie de recuperare economică post-criză.

„E importantă cooperarea, mai ales că multe state au impus restricții. Cea mai vulnerabilă categorie sunt muncitorii sezonieri, facem tot ce putem pentru a-i aduce acasă, în contextul restricțiilor. Voi sublinia și necesitatea găsirii unor soluții de atenuare a crizei în plan economic și social. Efectele se resimt în toate statele membre și situația se înrăutățește constant. România e puternic afectată de criză, mai ales în sectorul industrial și avem mare nevoie de acțiune coordnată la nivelul UE. Trebuie să gândim o strategie de recuperare post-criză. Comisia Europeană treubie să înțeleagă că trebuie un plan pentru sprijinirea recuperării. UE în ansamblu traversează o perioadă extrem de dificilă, ne confruntăm cu o realitate tot mai dramatică și suntem forțați să ne adaptăm rapid. Sunt convins că proiectul european va ieși întărit din acestă grea încercare”, a spus Iohannis.

 
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version