În prima sa declarație de după alegeri, președintele Klaus Iohannis a exclus posibilitatea de a-l numi pe Liviu Dragnea premier, precizând că nu se teme de suspendare. “Criteriile de integritate le-am enunțat înainte de alegeri, ca să nu fie discuții”, a spus șeful statului, într-o declarație la Palatul Cotroceni, referindu-se clar la faptul că liderul PSD este condamnat și n-are nicio șansă.

iohannis

PSD deține, potrivit ultimelor rezultate parțiale de la BEC, 45,71% de voturi la Senat și 45,50% la Camera Deputaților, iar Constituția prevede că are nevoie de 50%+1 de voturi pentru a putea desemna premierul.

Scenariile social-democraților, care doresc cu tot dinadinsul să-l impună pe Dragnea, sunt din cele mai năstrușnice. Spre exemplu, Victor Ponta a declarat aseară, la România TV:

“Așteptăm de mâine să vină în PSD și parlamentari din alte partide, pentru a forma o majoritate absolută. Apoi mergem la Iohannis cu propunerea de premier, ca partid unic. Nu va mai putea invoca legea care interzice numirea în funcția de premier a unui om care a avut o condamnare penală”.

Calendarul 

Însă președintele Iohannis a prezentat deja calendarul: “Pentru a avea o claritate a evenimentelor ce vor avea loc, mâine voi avea o primă rundă de consultări cu partidele care au intrat în Parlament. Vom vedea cum văd ele continuarea, care are de-a face cu formarea unui Guvern. Dacă până la sfârșitul acestei săptămâni vom avea rezultatele finale, este posibil ca în cursul săptămânii viitoare să convoc viitorul Parlament”.

De altfel, însuși Dragnea anunțase înainte de alegeri că “nu vom avea premierul înainte de 20 decembrie, pentru că vom afla rezultatele finale după două zile de la data alegerilor iar apoi trebuie convocat Parlamentul, validarea senatorilor și deputaților, depunerea jurământului, formarea comisiilor, alegerea președinților Senatului și Camerei Deputaților și abia după aceea președintele Iohannis va invita partidele la consultări”.

Potrivit Administrației Prezidențiale, șeful statului se va consulta miercuri la ora 10.00 cu Partidul Social Democrat (PSD), la ora 11.00 cu Partidul Național Liberal (PNL), la ora 12.00 cu Uniunea Salvați România (USR), la ora 13.00 cu Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE), la ora 16.00 cu Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR), la ora 17.00 cu Partidul Mișcarea Populară (PMP) și la ora 18.00 cu Grupul parlamentar al minorităților naționale.

“Rata de participare 39,55 o consider mică”

În declarația de astăzi de la Cotroceni, președintele Iohannis s-a referit încă de la început la rata mică de participare la vot a românilor: “Rata de participare 39,55 o consider mică, dar se încadrează în participarea pe care am avut-o și altă dată. Aș fi vrut să fie mai bună, dar cei care au avut un cuvânt de spus l-au spus iar eu sunt mulțumit că alegerile s-au desfășurat în condiții bune”.

Astfel, în ciuda victoriei la alegeri, PSD nu deține singur majoritatea și, mai mult, cele aproximativ 45% din voturi par mult mai puține dacă luăm în considerare participarea la vot de sub 40%. Matematic, din cei aproape 19 milioane de români cu drept de vot numai circa 4 milioane au votat PSD.

“Criteriile de integritate rămân în picioare”

Întrebat despre faptul că au apărut voci din partea PSD, de genul “voința poporului a fost Liviu Dragnea”, președintele a spus:

“Criteriile de integritate le-am enunțat înainte de alegeri, ca să nu fie discuții, și ele rămân în picioare. Eu nu am condiționat și nu am legat atunci de lege (Legea privind organizarea Guvernului, act normativ ce interzice numirea în funcția de premier a unui condamnat penal – n.r.). Ea este în vigoare din 2001 și dacă ea va rămâne sau nu (în vigoare – n.r.) este o chestiune care depinde de Parlament, de CCR. Atunci când vom avea ceva, vom discuta ceva “.

Întrebat dacă va aștepta cu numirea premierului dacă Avocatul Poporului va contesta această lege la CCR, Iohannis a răspuns scurt: “Nu discutăm acum despre această lege, este o chestiune secundară”.

“Nu mă tem de niciun demers politic legitim”

Despre o eventuală suspendare din funcție, tot mai des sugerată de PSD, Iohannis a spus: “Eu nu mă tem de niciun demers politic legitim”.

Iohannis susţine că nu trebuie luate în calcul măsuri extreme, cum ar fi dizolvarea Parlamentului, în cazul în care nu se ajunge la o înţelegere privind numirea premierului. “Nu văd de ce trebuie să luăm în calcul astfel de scenarii extreme. Eu cred că până la urmă toată lumea se va calma, va ateriza cu picioarele pe pământ şi va proceda la formarea unui guvern”, a precizat preşedintele.

 

Cât priveşte independenţa Justiţiei şi modalitatea în care va acţiona viitorul premier, Iohannis a declarat că va avea mai multe discuţii cu acesta: “Voi avea chiar multe discuții cu persoana care va fi esemnată prim-ministru, inclusiv despre independența justiției”.

Întrebat ce se va întâmpla dacă persoana propusă ca premier nu îl va “mulţumi”, preşedintele a răspuns: “Persoana va fi desemnată de mine”.

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version