Președintele Klaus Iohannis a declarat joi, după întâlnirea de la Palatul Cotroceni cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, că apărarea pe flancul estic și în regiunea Mării Negre trebuie să rămână o prioritate a alianței nord-atlantice, fiind nevoie de acțiuni pentru asigurarea unei prezențe constante a navelor aliate în Marea Neagră.

”Amândoi suntem de părere că e nevoie de cooperare strânsă și de o implicare în proiecte care se completează și nu se concurează reciproroc. O abordare serioasă e una complementară”, a spus Iohannis.

”Am reconfirmat în dialogul cu secretarul general angajamentul nostru clar de a rămâne un aliat nu numai puternic, ci și de încredere. România susține cu fermitate consolidarea alianței, este cea mai puternică alianță care e existat vreodată. Ne bazăm pe o relație transatlantnică solidă care este indispensabilă pentru prosperitatea spațiului euroatlantic. România va continua să fie furnizor de stabilitate în regiiune și va continua să-și respecte angajamentele asumate. România s-a angajat pentru 2% și ne ținem de această promisiune, o bună parte din acești bani merge în modernizarea armatei și acest lucru este văzut ca un exemplu pozitiv în NATO”, a mai spus Iohannis.

Președintele Iohannis a mai spus că este extrem de important ca NATO să își întărească postura de descurajare a Rusiei pe flancul estic, adăugând că România a reușit să-i determine pe aliați să înțeleagă importanța strategică a regiunii Mării Negre.

Anterior, Iohannis a transmis, pe twitter, că discuțiile cu înaltul oficial au fost ”excelente”, evenimentul marcând și 15 ani de când România este membră cu drepturi depline al alianței Nord-Atlantice. ”România este hotărâtă să fie un furnizor de securitate valoros în regiune. Președinția română a Consiliului UE va contribui la întrărirea parteneriatului NATO-UE”, a mai scris președintele. 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version