Preşedintele Klaus Iohannis a anunțat că România trebuie să facă „un plan solid, bun și aplicabil” pentru a obține cei aproape 80 de miliarde de euro de la Uniunea Europeană. 

Șeful statului s-a ferit din nou să precizeze că mare parte din acești bani, respectiv 34 de miliarde de euro, vor fi credite pe care țara noastră trebuie să le returneze.

“Este o sumă foarte mare şi cu aceşti bani vom fi în situaţia nu doar de a relansa economia României, vom fi în situaţia de a reconstrui România, deci să intervenim şi în economie, şi în marile sisteme publice. Este o veste foarte, foarte bună. Pentru a folosi aceşti bani şi pentru a nu ajunge în situaţia să-i avem teoretic şi să nu-i folosim, trebuie să ne facem un plan solid, bun, aplicabil”, a spus şeful statului, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.

Declarațiile preşedintelui au venit după o şedinţă pe tema fondurilor europene, pe care a avut-o cu prim-ministrul Ludovic Orban, vicepremierul Raluca Turcan, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, şi ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş.

Şeful statului a arătat că fondurile de 80 de miliarde de euro sunt formate din două mari pachete bugetare: bugetul multianual al Uniunii (2021-2027) și Planul de relansare, fără a preciza că doar primul reprezintă fonduri nerambursabile, iar acesta din urmă va fi format din împrumuturi.

„Primul pachet – cel mai mare (de 46,3 mld. euro, n.r.) – se referă la bugetul multianual al Uniunii Europene din 2021 până în 2017, sunt fondurile europene şi proiectele europene pe care le-am avut şi până acum. Pentru a putea atrage aceşti bani, este nevoie de un concept, un plan naţional. La acest plan lucrăm de când este în funcţiune Guvernul Orban. Planul este ca şi finalizat, se fac ultimele finisaje şi planul va fi urmărit în continuare să ajungă la Comisie ca să fim pregătiţi din timp de data aceasta să atragem banii europeni”, a spus Iohannis.

„Al doilea pachet bugetar din această sumă de 80 de miliarde se compune din pachetul care este destinat relansării şi revigorării economice. Este un pachet foarte mare de 34 de miliarde de euro pentru România. Aceşti bani sunt în principal destinaţi ameliorării crizei, măsurilor de ieşire din criza economică, măsurilor de întărire a economiei, ca să îşi revină foarte repede după acest şoc provocat de pandemie. Aceşti bani trebuie consumaţi mai repede”, a adăugat el.

Proiectele trebuie depuse la CE până în octombrie

Şeful statului a precizat că România trebuie să prezinte Comisiei Europene, până în octombrie, planul naţional aferent fondului de repornire a economiei.

„Am început şi pe acest plan să lucrăm de acum câteva luni deja. Continuăm şi ce am făcut practic astăzi, într-o discuţie foarte aplicată cu Guvernul, a fost să corelăm planurile în aşa fel încât să folosim banii europeni în cel mai eficace mod posibil, adică să folosim banii în aşa fel încât să aibă un impact major asupra economiei României, asupra sistemelor publice şi, în final, asupra bugetului fiecărui român în parte”, a arătat preşedintele Iohannis. 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version