Preşedintele Klaus Iohannis efectuează, începând de luni și până până miercuri, o vizita oficială în Republica Coreea. Din delegaţia oficială fac parte şi ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.
Iohannis a plecat în Coreeea de Sud cu același avion cu care a mers în Emiratele Arabe și turneul din Africa în 2023, anunță Boarding Pass, site-ul cu informații din domeniul aviației, printr-un mesaj pe Facebook. Iohannis își menține secretizate cheltuielile din deplasările externe.
Miniștrii Apărării și de Externe, Angel Tîlvăr și Luminița Odobescu, au plecat în Coreea de Sud cu alte avioane.
Luni, șeful statului a depus o coroană de flori la Cimitirul Naţional din Seul, dedicat celor care şi-au dat viaţa pentru ţară şi este situat într-un peisaj spectaculos în ceea ce priveşte flora şi fauna. Iohannis va vizita şi Zona Demilitarizată (DMZ).
Marţi, Klaus Iohannis va fi primit de omologul său, Yoon Suk Yeol. În prezenţa celor doi aficiali vor fi semnate o serie de documente relevante pentru consolidarea relaţiei bilaterale, vizând: apărarea, energia nucleară, investiţiile şi comerţul exterior, cooperarea în situaţii de urgenţă şi managementul dezastrelor, cooperarea în domeniile culturii, mass-media, tineretului şi sportului.
Preşedintele României va avea o întrevedere cu prim-ministrul Han Duck-soo, prilej pentru a puncta principalele obiective ale relaţiei economice bilaterale şi pentru a evalua rezultatele celui de-al X-lea Comitet Mixt pentru Cooperare Industrială (Seul, 25 martie 2024).
Iohannis va avea întâlniri și cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti şi ai mediului de afaceri şi va vizita expoziţia de artă tradiţională românească „Insight Romania”.
Miercuri, şeful statului va vizita Complexul de producţie Doosan Enerbility, Changwon, (Busan), unde va avea o serie de discuţii cu principalii factori de conducere referitoare la noile provocări şi oportunităţi în domeniul energiei regenerabile şi al reactoarelor modulare mici (SMR).
Republica Coreea este prima ţară din regiunea Asia-Pacific cu care România a ridicat relaţiile la nivel de Parteneriat Strategic, semnat în 2008.