Florin Iordache, ministrul Justiţiei, se declară nemulțumit că “în ultima vreme am văzut organe ale statului care-și dau cu părerea despre legi”. El l-a dat ca exemplu pe procurorul general Augustin Lazăr “care spune că o lege e bună sau nu e bună” și atrage atenția că “Parlamentul face legile în România”. 

Iordache 1

“Până la urmă, legislația în România o face Parlamentul. Deci (pentru – n.r.) legislația și modificările legilor trebuie să lăsăm Parlamentul acolo unde este. Pentru că am văzut în ultima perioadă organe ale statului care-și dau cu părerea despre legi. Am văzut procurorul general care spune că o lege e bună sau nu e bună. Parchetul trebuie să aplice legea. Legile în România, fără îndoială, trebuie să le facă Parlamentul”, a declarat el sâmbătă seară, la Antena 3.

El a precizat că “Legea răspunderii magistraților face parte din pachetul Legilor justiției – este vorba despre Legea 303, 304 și 317. Sunt la CSM. CSM-ul are termen să le reanalizeze – pentru că ele au fost elaborate de către vechiul CSM – până în 15 februarie.  Vor merge la Parlament”.

“Ministerul Justiției, fără îndoială, va avea propriile observații pe aceste legi și sunt articole care vizează și legea răspunderii magistraților în aceste legi, urmând ca Parlamentul, respectiv dl președinte Șerban Nicolae (șeful comisiei juridice de la senat – n.r.) și colegii din comisia (juridică – n.r.) de la Cameră să aibă ultimul cuvânt”, a adăugat Iordache.

Nu vor fi grațiați violatorii și criminalii

Ministrul Justiţiei a mai spus că la vizitele efectuate în penitenciare “am văzut oameni cu faţa tumefiată de muşcături de căpuşe. Oamenii ăia nu sunt condamnaţi la moarte”.

“Deci când vezi oameni şi gândaci care trec peste ei… pentru că într-o cameră de 4 pe 4 stau 20 oameni. Oamenii ăştia nu patru metru cât prevede legea, oamenii ăştia stau sub un metru pentru fiecare om”, a arătat el.

Florin Iordache a amintit deste amenda pe care susține că România va trebui să o plătească în luna aprilie:

“Dacă ţinem problema sub preş, ne vom trezi cu o decizie pilot care ne va condamna. Sunt aproximativ 28.000 de deţinuţi pentru care nu se respectă condiţiile minimale de viaţa. Asta înseamnă o penalizare de 80 de milioane de euro pe an (…). Noi trebuie să demonstrăm la CEDO că putem face ceva. Simpla amendă care va fi luată din banii românilor nu va rezolva problema (…) Violatorii şi criminalii sunt excluşi. Ultima lege a graţierii a fost dată în 2002. Nu e o soluţie minune, trebuie să venim şi cu alte legi”.

Dragnea 2

Vom construi două penitenciare

Ministrul Justiției susține că anul acesta vor începe lucrările de construire a două penitenciare, însă bugetul alocat Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANM), de 1,03 miliarde de lei, este mai mic cu 1,39% decât cel de anul trecut, potrivit proiectului publicat de Ministerul Finanțelor în dezbatere publică săptămâna trecută.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, s-a declarat nemulțumit de proiect, însă nu la capitolul Penitenciare, ci pentru că premierul Sorin Grindeanu și – evident – ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, nu au tăiat din fondurile alocate SRI.

Ulterior au apărut pe surse informații potrivit cărora bugetul ANM a fost suplimentat.

“Vom porni în acest an construirea a două penitenciare – unul la Caracal și altul la Berceni -, dar construcția aceasta va dura 5 ani de zile, pentru că sunt 1.000 de locuri. Dăm niște fonduri pentru modernizare, dar cum să modernizezi și să aranjezi niște penitenciare care sunt suprapopulate? Ce faci cu oamenii ăia?”, a spus Iordache.

macovei 2

“Greaua moștenire” vine tocmai de la Monica Macovei

El a dat vina pe “greaua moștenire”, făcând referire la fostul ministru Monica Macovei, dar a “uitat” că aceasta a făcut parte din Executivul condus de Călin Popescu Tăriceanu, actualul partener de guvernare al PSD:

“Pentru construcția celor două penitenciare, fără îndoială, luăm în vedere și fondurile euroopene, și parteneriatele public-private, și granturile pe care fie Norvegia, fie Anglia le-au oferit la un moment dat și nu au fost folosite. Penitenciarul de la Caracal, care a fost aprobat în 2004, (nu s-a construit pentru că – n.r.)  Monica Macovei a renunțat la grantul de la acel moment pe care îl ofereau autoritățile din Austria.Penitenciarul se putea face din 2005, dar autoritățile și ministerul de la acel moment a renunțat”.

Despre proiectul ordonanței de urgență privind grațierea, Iordache a spus că va fi îmbunătățit.

„Proiectul pe care noi l-am înaintat va fi îmbunătăţit. Dar a-l respinge şi a spune că România nu e pregătită… Să ne dea altcineva o soluţia pentru a nu plăti din aprilie 80 de milioane de euro”, a insistat Florin Iordache pe această “amenințare” de la UE.

Iohannis: “nici vorbă de presiuni CEDO, nu va fi niciun fel de amendă”

Președintele Klaus Iohannis a declarat în 24 ianuarie, la Strasbourg, că a discutat cu președintele CEDO și al Comisiei de la Veneția, precum și cu secretarul general al Consiliului Europei, și “nici vorbă de presiuni CEDO”, “nu va fi niciun fel de amendă” pentru condițiile din închisori.

“Nici vorbă de o presiune din partea CEDO, lucrurile sunt bine pregătite, sunt rezonabile și vor fi puse la dispoziția României, iar despre partea de sancțiuni sau amenzi așa ceva nu se pune în discuție acum. Nu va exista o sancțiune pentru România. (…) Pot să vă spun cu toată claritatea că nu există așa ceva și nu va fi niciun fel de amendă. Amenzile nu se dau paușal”, a arătat șeful statului.

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version