După simulacrul de consultare publică organizat luni într-o sală de 50 de locuri, ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a găsit motiv să se acopere cu propunerile de la “societatea civilă” și l-a salvat, marți seară, pe Liviu Dragnea de dosarul penal care i-ar fi adus condamnarea la închisoare. 

Iordache 3

Concret, Guvernul a aprobat la ora 22.00 Ordonanța de urgență privind modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală, care dezincriminează abuzul în serviciu la un prejudiciu mai micde 200.000 de lei –  iar în dosarul lui Dragnea prejudiciul este de 108.000 de lei. 

Totodată, au fost adoptate un proiect de lege privind graţierea şi unul privind modificarea Legii 254/2013 privind executarea pedepselor.

Anunțul a fost făcut de Florin Iordache, cu voce tremurândă, la ora 22.15. Nu au contat părerile CSM, ÎCCJ, Parchetului General, DNA și ale celor 100.000 de protestatari care au ieșit duminică în stradă în toată țara – dintre care 50.000 în București.

“Am adoptat o serie de măsuri care vizează evitarea unei hotărâri pilot la CEDO și în acest sens am adoptat proiectul de lege privind grațierea unor pedepse și a unor măsuri educative privative de libertate. Cel de-al doilea proiect de lege vizează Legea pentru completarea Legii 254/2013 privind executarea pedepselor”, a declarat Florin Iordache la Palatul Victoria.

“Cel de-al treilea act normativ pe care l-am adoptat astăzi este vorba de Ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea Legii 296 Cod Penal și a Legii 135 Cod de procedură penală. Practic, prin această ordonanță de urgență, am făcut și am pus în concordanță deciziile Curții Constituționale care (…) trebuiau să fie implementate fie de către Guvern, fie de către Parlament”, a adăugat Iordache.

Proiectele de lege au fost trimise Parlamentului, pentru a fi adoptate în procedură de urgență, a mai spus el.

“Legea 254 am aranjat-o”

Despre Legea 254 pentru executarea pedepselor, ministrul Justiţiei a spus că este o iniţiativă a vechiului Guvern pe care a ”aranjat-o” şi a pus-o în concordanţă cu conducerea ANP.

”Este vorba despre recursul în compensare la fiecare 10 zile cei care sunt în penitenciar şi beneficiază de nişte condiţii deosebite, practic câştigă câte o zi. Practic la o lună, câştigă trei zile. În acelaşi timp, odată cu adoptarea bugetului de stat am venit în completarea acestei măsuri pentru evitarea unei hotărâri pilot la CEDO cu alocarea unor resurse suplimentare pentru creşterea cu 50% a normei de hrană, asigurarea fondurilor necesare pentru implementarea unor investiţii şi în acest sens au fost alocate fonduri pentru începerea în acest an a două penitenciare de câte 1.000 unul în Caracal judeţul Olt, celălalt în Berceni, judeţul Prahova”, a afirmat el.

Întrebat de ce Guvernul a adoptat aceste acte normative marţi seara după ora 21.00, Iordache a replicat: ”Pentru că la această oră a fost şedinţa de Guvern”. Cât priveşte transparenţa acestui demers, el a susţinut că ordinea de zi a fost suplimentată pentru că Executivul are acest drept.

Ministrul Justiţiei a precizat că OUG privind modificarea Codurilor Penale a păstrat pragul de 200.000 de lei privind abuzul în serviciu, iar favorizarea infractorului a fost dezincriminată inclusiv pentru adoptarea de acte normative.

”Cel de-al treilea act normativ pe care l-am adoptat astăzi, este vorba de Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii 296 Cod Penal şi a Legii 135 Cod de procedură penală. Practic, prin această ordonanţă de urgenţă, am făcut şi am pus în concordanţă deciziile Curţii Constituţionale care trebuiau să fie implementate fie de către Guvern, fie de către Parlament”, a susţinut Iordache, în conferința de presă de la Palatul Victoria.

Avize de la MAE și MAI

“La această ordonanță de urgență avem aviz de la Ministerul de Externe și de la Ministerul de Interne. În cuprinsul ordonanței sunt prevederi dintr-o convenție internațională și normal dreptul la apărare l-am preluat și (…) de aceea trebuia să avizeze și Ministerul Afacerilor Externe”, a explicat Iordache.

Întrebat de ce nu a avut Guvernul avize de la celelalte instituții din domeniul Justiției, respectiv de la Parchete, Iordache a răspuns: “Parchetele aplică legea. Legea o face fie Parlamentul, fie Guvernul (…). Competența lor (Parchetelor, n.r.) vizează legile care vizează Justiția (…)”.

De asemenea, întrebat de ce Executivul a cerut un aviz de la Consiliul Superior al Magistraturii pe acest proiect de act normativ, dar l-a adoptat înainte de a-l primi, având în vedere că CSM se va întâlni miercuri, Iordache a răspuns: “Noi am comunicat. Era normal, dar nu am cerut aviz (…). Aviz ar trebui luat numai în legile care vizează Justiția (…). Aici ne trebuie un punct de vedere. Eu am un punct de vedere pe care CSM l-a stabilit săptămâna trecută, în care dumnealor (…) precizează foarte clar că au un punct de vedere negativ”.

Întrebat ce le răspunde oamenilor care au protestat în stradă și au cerut Guvernului să retragă proiectele de OUG în domeniul Justiției, Iordache a spus că în proiectele de acte normative adoptate au fost preluate foarte multe din observațiile făcute în timpul consultării publice organizate luni la Ministerul Justiției.

“Le-am făcut în concordanță cu deciziile Curții (Curții Constituționale, n.r.) (…) și vreau să vă spun că foarte multe din observațiile care s-au făcut au fost preluate în cele două proiecte de lege și în proiectul de ordonanță (…). Parlamentul avea posibilitatea și obligația să le facă în 45 de zile, nu le-a făcut și oportunitatea am stabilit-o noi, pentru că într-adevăr ne trebuie o legislație coerentă care să poată fi aplicată”, a menționat Iordache.

Niciun ministru nu a votat împotrivă

Prezent la conferința de presă de la Palatul Victoria, ministrul Finanțelor Publice, Viorel Ștefan, a fost întrebat dacă vreunul dintre membrii Guvernului a fost împotriva proiectelor de acte normative care vizează Justiția și care au fost adoptate în ședința de marți seară. “Răspunsul va fi foarte scurt: Nu”, a răspuns Viorel Ștefan.

De asemenea, întrebat ce atitudine a avut premierul Sorin Grindeanu față de aceste proiecte de acte normative, Viorel Ștefan a arătat: “Îmi cereți să-mi spun o părere (…). Nimeni nu a făcut observații, nu a făcut comentarii, mai departe nu pot eu să citesc gândurile”.

OUG va intra în vigoare la publicarea în Monitorul Oficial, a mai precizat ministrul.

Premierul Sorin Grindeanu s-a ascuns, nedorind să dea nicio declarație.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version