Ipocrizie marca PNL-PSD, în ședința de joi a Guvernului Ciucă: miniștrii Energiei și Muncii se minunează că tanchetele sunt folosite de peste 30 de ani pentru transportul minerilor la Cariera Jilţ, unde au murit 3 mineri și au fost răniți 10.

Premierul Nicolae Ciucă nu are de gând să îl demită pe ministrul PNL al Energiei, principalul responsabil de această tragedie, pe care o „lipește” de ministrul PSD al Muncii. Șeful Guvernului a „pus batista pe țambal”, cerându-le „un plan comun” de remediere a situației de la Cariera Jilț.

Virgil Popescu, care este de 3 ani minustru al Energiei,  a descoperit că tanchetele „sunt de transport marfă”, iar faptul că au fost utilizate pentru deplasarea minerilor reprezintă principala cauză a accidentului soldat cu morți și răniți.

„Principala cauză a fost că cele două echipe de reparaţii care s-au deplasat de la locul reparaţiei la sediul carierei au fost îmbarcate într-un mijloc de transport marfă, mijloc care nu putea transporta persoane împreună cu echipamente, scule. Acesta s-a răsturnat într-o pantă pe un drum destul de greu, chiar foarte greu de practicat de acea maşină în acea perioadă, şi trei persoane au decedat, principala cauză fiind tocmai folosirea unui autovehicul de transport marfă pentru transportul persoanelor, practic fără absolut nicio protecţie pentru persoanele respective care erau în acel autovehicul”, a spus ministrul Popescu, în prezentarea reportului preliminar al Corpului de control pe care l-a trimis la fața locului.

El a precizat că prima măsura pe care a dispus-o a fost schimbarea din funcţie a mai multor directori din cadrul CE Oltenia, a celor responsabili de toate exploatările miniere din cadrul complexului, precum şi a directoratului de la Cariera Jilţ.

Șefi demiși cu doar o lună înainte de a li se termina mandatul, dar rămași în preaviz

„În urma concluziilor preliminare, în data de 23 ianuarie, am cerut schimbarea din funcţie a ultimilor doi membri ai directoratului Complexului Energetic Oltenia, a directorului general, domnul Burlan, şi a domnului Negru, membru al directoratului. Acest lucru s-a produs prin eliberarea acestora din funcţie în urmă cu două zile de către Consiliul de supraveghere. Am cerut şi schimbarea din funcţie a directorului de investiţii de la CE Oltenia, pornind şi de la faptul că o altă cauză constatată la Jilţ a fost starea proastă a drumurilor din cadrul unităţii miniere”, a arătat ministrul responsabil de lipsa totală a investițiilor la CE Oltenia.

Șefii CE Oltenia, Burlan și Negru, au fost demiși dar rămân în preaviz. Minerii merg pe jos la lucru

Control la infinit

Virgil Popescu a adăugat că activitatea Corpului de control al Ministerului Energiei va continua şi „este extinsă la absolut toate achiziţiile, pentru a vedea şi monitoriza exact contractele de achiziţii şi ceea ce s-a întâmplat acolo”.

La rândul său, ministrul Muncii, Marius Budăi, s-a spălat pe mâini, spunând că tanchetele „au cauciucuri deteriorate”, pe lângă faptul că nu erau permise pentru transportul muncitorilor prin noroiul de un metru.

Dar iată „cele constatate pe linia respectării condiţiilor de muncă:

„Ce a părut frapant pentru noi a fost că, imediat după acest eveniment, în data de 23, când a fost acea grevă spontană, imediat ne-am deplasat la faţa locului şi am ataşat şi poze la raportul preliminar, practic, erau maşini cu cauciucuri deteriorate şi tot în condiţii care nu erau tocmai propice acestui transport. (…) De precizat că, de-a lungul timpului, din 2016 până acum, s-au efectuat 158 de controale cu 210 măsuri şi au fost aplicate amenzi în valoare de 436.000 de lei, amenzi care, în totalitate, au fost contestate la instanţă. Până în prezent, în proporţie de 95%, Inspecţia Muncii a câştigat toate aceste amenzi în instanţă”. 

Ciucă îi cere lui Virgil Popescu să verifice de ce se foloseau tanchete la transportul muncitorilor

Premierul Ciucă le-a cerut atât lui Popescu, cât și lui Budăi, să dispună un „control detaliat”, cu termene clare:  Vă solicit ambilor miniştri ca în perioada imediat următoare şi o să-mi prezentaţi în şedinţa de lucru de săptămâna viitoare termenul până la care, împreună, vă veţi asigura de verificarea şi implementarea tuturor măsurilor necesare în întreg Complexul Energetic Oltenia, dar şi în celelalte structuri în care trebuie să urmărim modul în care se îmbunătăţesc condiţiile de muncă şi securitatea muncii. De asemenea, activitatea va fi extinsă în toate unităţile de producţie a energiei electrice subordonate Ministerului Energiei”.

Ciucă i-a mai spus ministrului Virgil Popescu să dispună verificarea tuturor contractelor de achiziţii de la CEO şi „să fie identificate motivele pentru care nu au asigurat condiţiile necesare pentru desfăşurarea activităţii, în special în carierele de exploatare a cărbunelui”.

El a amintit că a mai cerut și în şedinţa de Guvern de săptămâna trecută ca „Ministerul Energiei şi Ministerul Muncii să facă demersurile necesare pentru a depista cauzele producerii accidentului de la Jilţ şi a condiţiilor de muncă”.

„Totodată, am solicitat tuturor instituţiilor statului să pună la dispoziţia organelor de cercetare penală tot ceea ce este necesar, astfel încât cei care vor fi găsiţi vinovaţi să suporte pedepsele în conformitate cu prevederile legale. În acelaşi timp, am cerut control detaliat în ceea ce priveşte respectarea normelor de siguranţa muncii şi pe baza raportului preliminar, raportul este la Guvern, transmis de către cele două ministere, aşa cum am solicitat”, a mai spus Nicolae Ciucă. 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version