Vicepreședintele Senatului Iulia Scântei (PNL), care în anul 2007 a intrat de 9 ori în arhiva SIPA în calitate de consilier al ministrului Tudor Chiuariu, susține că publicarea de către evenimentul Zilei a raportului secret din 2008 privind neregulile din arhiva SIPA, “este un incident de securitate aflat în curtea Ministerului Justiţiei”.

În acel raport, la redactarea căruia care a participat chiar ea, se arată că au fost xeroxate dosare. „Am participat la redactarea raportului. (…) Raportul a apărut în presă. Părerea mea este că este un incident de securitate la momentul acesta, în curtea Ministerului Justiţiei. Nu că nu ar fi fost bine ca acel raport să apară în presă, dar nu în situaţia în care nu a fost declasificat”, a declarat senatorul PNL Iulia Scântei, joi, pentru Mediafax.

Ea a adăugat că “ministrul Justiţiei are în curte un incident de securitate conform HG 585 și este datoria lui Tudorel Toader să verifice cum a fost posibil acest incident”.

„Ministrul Justiţiei ar trebuie să verifice cum a ajuns în situaţia de a avea un incident de securitate, în primul rând. Dacă este un ministru responsabil şi conduce destinele sistemulului judiciar trebuie să vadă ce s-a întâmplat cu măsurile propuse şi dacă acele măsuri au fost valorificate într-un fel. Acest raport a fost depus la cabinetul ministrului în anul 2008. Suntem în 2017”, a mai spus Iulia Scântei.

Cu privire la informaţiile prezentate public de ministrul Justiţiei, Iulia Scântei a afirmat că Tudorel Toader nu a făcut decât să ia procesele verbale ale comisiei care a redactat raportul de activitate.

„Noi, spre deosebire de alţii care au intrat în arhivă, am lăsat procesele verbale de acces şi de activitate. (…) Noi am consemnat cei care au fost desemnaţi să intre şi ceea ce am constatat noi cu ocazia verificărilor din spaţiul de depozitare. (…) ultima comisie era formată doar din doi membri. Noi nu am identificat procesele verbale şi rapoartele acestei comisii, din păcate”, a spus Iulia Scântei.

Scântei a spus că ministrul justiţiei ar trebui să răspundă şi cu privire la aspectele sesizate în raportul din 2008,”respectiv, cei care au intrat anterior cum au lucrat şi de ce nu au lăsat rapoarte şi cum se face că în mandatul acesta al domnie sale i-a apărut un incident de securitate”.

Iulia Scântei, în prezent senator PNL și vicepreședinte al Senatului României, a făcut parte din comisia înfiinţată de fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu şi a intrat în arhivă de 9 ori. Acesta preciza, la momentul readucerii în atenţia publică a subiectului, că niciunul dintre membri nu avea permisiunea de a intra singur în zona dosarelor clasificate, lucru care nu s-ar fi întâmplat însă şi anterior comisiei formate în urma ordinului lui Chiuariu.

Întrebată dacă după aceleaşi reguli funcţiona şi comisia înfiinţată în timpul mandatului Monicăi Macovei, Iuliana Scântei a răspuns: ”Nu.”

”Noi am făcut o confruntare a opisului de documente lăsat de comisia anterioară, cu situaţia de fapt, existentă în depozitului Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, pentru a vedea că între perioada în care s-a inventariat şi în care noi am preluat nu au dispărut documente, deci am verificat toate stocurile arhivistice, astfel cum fuseseră ele deja inventariate. Raportul a conţinut o detaliere a activităţii comisiei pe durata mandatului, constatările noastre, inclusiv cu privire la nereguli, şi propuneri”, spunea Scântei.

Întâmplător sau nu, în 24 februarie 2014, fostul ministrul Tudor Chiuariu, care era la acea dată președintele Comisiei Juridice a Senatului, a scăpat de pușcărie în dosarul Poșta Română. Chiuariu a primit o condamnare de doar 3 ani și 6 luni cu suspendare şi 6 ani termen de încercare. 

Sentinţa definitivă a fost dată de Completul de 5 judecători ai ÎCCJ, după ce, în noiembrie 2012, instanţa inferioară – Completul de 3 judecători ai instanței supreme, îl achitase pentru infracţiunea de abuz în serviciu.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version