Iulia Scântei, fostă consilieră a ministrului penal al Justiției din Guvernul Tăriceanu, Tudor Chiuariu – condamnat definitiv la închisoare cu suspendare -, a fost votată marți, de majoritatea PNL-PSD-UDMR din Senat, în funcția de judecător la Curtea Constituţională a României (CCR).

Promovată de infractorii Chiuariu și Relu Fenechiu Iulia Scântei este mereu înconjurată de penalii din PNL în poză alături de președintele CJ Iași Costel Alexe trimis în judecată pentru corupție

Votul a fost secret cu buletine, iar în favoarea ei au fost exprimate 76 de voturi „pentru” şi 34 de voturi „împotrivă”. 

Senatoarea Iulia Scântei o va înlocui pe Mona Pivniceru, al cărei mandat la CCR se încheie. Mandatul său de 9 ani va începe pe 11 iunie.

Ceilalţi candidaţi au obţinut: Peter Eckstein-Kovacs (din partea USR) – 22 de voturi „pentru” şi 88 de voturi „împotrivă”, iar Radu Ghidău (din partea AUR) – 12 voturi „pentru” şi 98 de voturi „împotrivă”.

Promovată de penalii Relu Fenechiu (condamnat la închisoare cu executare în două dosare) și de Tudor Chiuariu de la PNL Iași, Iulia Scântei este la al doilea mandat de senatoare şi este preşedinte al Comisiei juridice din Senat, din decembrie 2020, anterior fiind vicepreşedinte (din 2017). Scântei este şi membru în Comisia pentru Apărare. 

Anterior intrării în Parlament, senatoarea a ocupat funcţii guvernamentale. A fost consilier al ministrului Justiţiei, dar şi secretar general în cadrul Ministerului Justiţiei, în perioada 2007-2008, în mandatul ministrului Chiuariu, când a deținut şi funcţia de consilier al premierului Călin Popescu Tăriceanu, în cadrul departamentului pentru Lupta Antifraudă – OLAF, între anii 2006-2007. 

Ea a devenit notar, la fel ca fosta soție a lui Tăriceanu, în timpul mandatului lui Chiuariu la Justitie.

În calitate de consilieră a lui Chiuariu, Iulia Scântei a intrat de 9 ori în arhiva SIPA.

Chiuariu a scăpat „lacrimă” în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri către Paltin Sturdza, cu un prejudiciu de 304 milioane euro. A fost posibilă salvarea de pușcăria grație unui alt persoanj devenit judecător la CCR – dar susținut de infractorul lider PSD Liviu Dragnea -, Gheorghe „Giani” Stan, care pe vremea când conducea Secţia specială, a decis să nu mai atace cu apel sentința de achitare în primă instanță a lui Chiuariu. 

ÎCCJ i-a salvat pe Ghiță și Chiuariu de procesele pentru care Stan a retras apelul DNA

Numele Iuliei Scântei a apărut în declarația data la ÎCCJ de Elena Catrinel Florescu, fosta șefă de cabinet a lui Tudor Chiuariu, care a fost audiată ca martor în dosarul retrocedărilor de păduri. Florescu a sustinut în fața judecătorilor că nu știe cine a ales notarul care urma să legalizeze vânzarea unei importante suprafețe de pădure de către Paltin Sturdza.

„A fost întâlnire cu doamna notar Laura Iulia Scântei. A fost prezentă și ea la un moment dat la întâlnire. Este notarul cu care colaboram, nu-mi amintesc cine a ales notarul”, a sustinut pe 26 aprilie 2017, la Instanța Supremă, fosta șefă de cabinet a lui Tudor Chiuariu.

Paltin Gheorghe Sturdza, beneficiarul retrocedării pădurilor, a rămas cu condamnarea de 3 ani de închisoare cu executare – în primă instanță -, pronunțată la rejudecarea dosarului, în 22 iulie 2021, de Curtea de Apel Braşov, care a menținut condamnările pronunțate inițial, în 2018, în dosarul retrocedării a 43.000 de hectare de păduri cu un prejudiciu de 304 milioane euro. Amintim că ÎCCJ anulase sentința.

Hrebenciuc și fiul, câte 2 ani de închisoare în dosarul retrocerărilor de păduri. Rejudecare degeaba

Potrivit procurorilor DNA Brașov, „cumpărarea de influenţă a fost disimulată prin încheierea unui contract de asistenţă juridică încheiat cu Tudor Chiuariu, potrivit căruia suma de 2 milioane euro urma a fi plătită cu titlu de onorariu fix şi 500.000 euro, cu titlu de onorariu de succes la data predării titlurilor de proprietate.

În acelaşi context, la data de 12 aprilie 2013, a avut loc o întâlnire între Paltin Sturdza şi Tudor Chiuariu, ocazie cu care acesta din urmă l-a asigurat de influenţa pe care o avea asupra funcţionarilor publici din judeţul Bacău implicaţi în procedura de punere în executare a deciziei Tribunalului Covasna.

Totodată, Chiuariu i-a pretins acestuia suma de 3 milioane euro pentru a obţine, cu ajutorul influenţei sale asupra respectivilor funcţionari, punerea în posesie a unui lot de aproximativ 6.000 de ha, din cele 43.227 ha teren forestier.

Prin cooptarea lui Tudor Chiuariu în interiorul grupului, acesta a dobândit şi asumat un rol esenţial, în sensul că, sub coordonarea lui Ioan Adam şi Paltin Sturdza, şi-a folosit influenţa politică dată de calitatea de parlamentar şi fost ministru al Justiţiei pentru a interveni pe lângă funcţionarii publici din cadrul Prefecturii Bacău, OCPI Bacău, Direcţia Silvică Bacău în scopul urgentării punerii în executare a deciziei Tribunalului Covasna”. 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version