Kelemen Hunor, liderul UDMR, a declarat, joi, după negocierile cu premierul desemnat de președintele Klaus Iohannis, Ludovic Orban, liderul PNL, că nu i-a promis sprijin pentru susținerea guvernului la vot în Parlament.

Liderul Uniunii, ai cărei parlamentari (30 la număr) au votat moțiunea de cenzură prin care a căzut Guvernul Dăncilă, a declarat în repetate rânduri că nu vrea să intre la guvernare.

”Nu am promis sprijin, am spus că vom discuta cu grupurile noastre, pentru că nivelul de încredere între PNL și UDMR este la un nivel scăzut din cauza a ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani. Din punctul nostru de vedere, cea mai bună soluție ar fi un acord scris, am discutat, asta nu am luat nicio decizie”.

Condițiile UDMR sunt “ajungerea la un numitor comun privind rectificarea bugetară, prezentarea proiectului de buget de stat pentru 2020 până în 10-15 decembrie, bazat pe investiții, 6% din PIB pentru educație, inclusiv pentru investiții în educație”.

Totodată, UDMR nu vrea ca viitorul guvern să dea ordonanțe de urgență, și nici asumarea răspunderii, pentru modificarea Legilor Justiției – pe care le-a votat cot la cot cu PSD și UDMR – și a Legii electorale, astfel încât să se revină la două tururi de scrutin pentru primari.

De altfel, Kelemen este convins că proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi “nu va trece de Parlament”.

“Să alegi primarii în primul tur de scrutin este la fel de legitim, de democratic cum ai alege în două tururi, cu o singură diferență, omul dacă a fost ales în primul tur, știi cine e, nu există înțelegeri obscure și netransparente. Când alegi în turul doi, apar fel de fel de alianțe, s-ar putea să piardă cel care a avut un vot mult mai consistent în primul tur, și te trezești cu alianțe netransparente și fără niciun fel de legătură cu interesele comunității locale.De aceea, eu cred că mult mai sincer, mai corect e să alegi un primar cu 40-45% decât să te faci că te interesează, de fapt nu te interesează nici principiile, nici valorile, ci să faci înțelegeri pe plan local”, a afirmat liderul UDMR.

El nu spune însă că există primari – precum Gabriela Firea, la București -, care au câștigat alegerile cu doar 13% din voturile bucureștenilor electori.

Amintim că senatorii UDMR au votat, alături de cei ai PSD, împotriva adoptării proiectului USR, care va merge la Camera Deutaților – for decizional.

Parlamentul confirmă temerile USR: Legea alegerii primarilor în două tururi, respinsă în Senat de PSD+UDMR
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version