“Avem o problemă majoră cu legile Justiţiei şi cu Codurile penale, însă trebuie să o rezolvăm în România”.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat miercuri la Bruxelles, la conferinţa comună cu Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, că se agită destul de mult pentru legile Justiției. Chiar dacă acest lucru poate nu este vizibil, în toate declarațiile sale a punctat că vrea o justiție independentă.  “Independența Justiției românești este intangibilă, iar eu mă voi implica total, voi face tot ce poate să facă un președinte pentru ca lucrurile să rămână așa”, a punctat șeful statului.

Iată declarația președintelui Iohannis:

“Am avut discuţii multe, foarte bune, o mare parte s-au centrat pe preluarea preşedinţiei Consiliului UE. Am discutat mult şi despre viitorul Uniunii şi despre crize.

Am discutat despre România şi a exitat un interes proporţional cu evenimentele de acasă, inclusiv pe tema Justiţiei, într-o notă pozitivă, constructivă şi mi-au făcut plăcere

Personal, sunt hotărât şi convins că voi reuşi ca aceste discuţii să se termine cu legi care vor fi în varianta cea mai bună, îmbunătăţite, care pot fi folosite, practic. Cel mai important obiectiv – independenţa justiţiei româneşti. Este intangibilă. O chestiune pentru care mă voi implica cu tot ce pot să facă un preşedinte pentru a păstra lucrurile aşa”.

Răspunzând unei întrebări, șeful statului a arătat că “avem o problemă majoră cu legile justiţiei şi cu Codurile în România, însă această problemă trebuie să o rezolvăm în România”.

“Degeaba aşteptăm să vină cineva din afară să ne prezinte o soluţie. Soluţia este la noi şi, din acest motiv, am insistat mai mult decât în alte situaţii să avem soluţii legislative care, sigur, satisfac şi nevoile sistemului de acasă, dar care satisfac şi criteriile general valabile pe care le numim noi valorile europene. De aceea, mă implic foarte mult şi sunt optimist în ce priveşte parcursul final, acum suntem într-o fază intermediară. Aţi văzut că deja a doua lege a fost trimisă înapoi de CCR pentru îmbunătăţiri. Acest proces va mai dura o vreme. Şi, evident că aşteptarea mea este ca la final să avem legi care ţin cont de deciziile Curţii Constituţionale şi vin să îmbunătăţească întregul cadru, dar pe de altă parte legi care păstrează, garantează, întăresc independenţa justiţiei şi înlesnesc actul de justiţie în România. Şi pentru asta, cel puţin eu mă agit destul de mult. Se vede, nu se vede, este partea a doua”.

Președintele Klaus Iohannis a avut o întâlnire cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, pe tema preluării în 2019 de către românia apreședinției Consiliului Uniunii Europene, însă un subiect l-au reprezentat și modificările aduse legilor Justiţiei.

“Vizita Preşedintelui României la Bruxelles are loc în urma invitaţiei care i-a fost adresată, în luna decembrie 2017, de către Preşedintele Comisiei Europene. După întrevederea cu Jean-Claude Juncker, Preşedintele Klaus Iohannis se va întâlni cu membrii Colegiului Comisiei. Cu acest prilej, vor fi abordate subiecte legate de pregătirea Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene din primul semestru al anului 2019, precum şi teme de actualitate ale agendei europene vizând, în principal, procesul de consolidare a Uniunii Europene. Pe agendă se vor afla şi negocierile privind noul cadru financiar al UE post-2020, aprofundarea Uniunii Economice şi Monetare, securitatea externă şi internă a Uniunii şi aspecte legate de relaţiile externe ale Uniunii, cu accent pe procesul de extindere şi vecinătatea estică”, anunţă Administraţia Prezidenţială..

În comunicat se arată că va fi discutată situaţia din România referitoare la modificările aduse cadrului legislativ privind sistemul judiciar şi lupta împotriva corupţiei.

“Preşedintele Klaus Iohannis va sublinia, în cadrul întâlnirilor, angajamentul ferm al României de a contribui la consolidarea proiectului european, precum şi ataşamentul ţării noastre la principiile şi valorile pe care se bazează Uniunea. De asemenea, va arăta că Preşedinţia României a Consiliului UE va avea o abordare echilibrată şi obiectivă, în interesul Uniunii şi al statelor membre, care să contribuie la avansarea procesului de integrare europeană”, se arată în comunicatul de presă.

Totodată, Iohannis se va întâlni şi cu preşedintele Consiliului European, domnul Donald Tusk.

La finalul vizitei la Bruxelles, Klaus Iohannis va avea o întrevedere cu domnul Joseph Daul, Preşedintele grupului Partidul Popular European.

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version