Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, procurorul general Augustin Lazăr, dar și antecesorii săi Tiberiu Niţu și Ilie Botoş, precum şi adjuncţii acestora vor fi invitați la audieri la Comisia parlamentară de anchetă privind arhiva SIPA.

Pentru început, președintele comisiei, Șerban Nicolae, l-a chemat la audieri pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, joi, 19 octombrie, începând cu ora 10,00. Următorii chestionați vor fi foştii miniştrii ai Justiţiei Monica Macovei, Tudor Chiuariu, Cătălin Predoiu şi Titus Corlăţean.

De asemenea, Comisia SIPA îi va audia pe Traian Băsescu, Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, pe foştii şefi ai SIPA, pe foştii şi actuali şefi şi prim-adjuncţi ai SRI, pe foşti şi actuali directori şi prim-adjuncţi de la SPP, pe foşti şi actuali miniştri de Interne, precum și pe şeful ORNISS.

 

Şerban Nicolae a declarat că exclude ipoteza ca persoanele invitate să nu se prezinte la audieri.

Vizită la arhiva SIPA

“Vă propun, dacă sunteţi de acord după ce îl invităm pe domnul ministru Toader să facem şi o vizită la arhiva SIPA, să vedem şi noi fizic, unde este, în ce condiţii este ţinută, care este situaţia eu acum. O vom programa în funcţie de condiţiile logistice”, le-a propus preşedintele Comisiei SIPA, senatorul Şerban Nicolae colegilor de comisie prezenţi la şedinţă.

“Ministrul Justiţiei în funcţie este persoana cea mai avizată pentru a ne spune care este situaţia în acest moment, dacă mai există compartimente de specialitate în legătură cu această arhivă, pentru că nu mai este o bază de date operativă, nu mai este o bază de informaţii cu activitate curentă. Poate să ne spună ce acte normative au fost incidente, nu cele care sunt publice, ci cele de rang inferior – ordine de ministru, dispoziţii interne, regulamente şamd. Ar fi punctul de plecare. Am şi solicitat domnului ministru o serie de date sistematizate de la care să pornim şi de aici putem să facem o strategie de deşfăşurare a activităţii comisiei”, a adăugat el.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version