Guvernul Orban a modificat, în ședința de marți, proiectul de Lege privind alegerii primarilor în 2 tururi, la solicitarea USR, care a cerut eliminarea prevederii prin care li se interzice să voteze alegătorilor cu vize de flotanți obținute cu 3 luni înainte de scrutin.

Premierul nu a acceptat eliminarea articolului în cauză, dar permite votul flotanților cu viză de 2 luni, după ce interzisese acest lucru celor cu viza obținută cu 3 luni înainte de alegeri.

Anunţul a fost făcut de şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă: “Principalele amendamente adoptate la proiectul de lege vizează perioada pentru care este permis votul celor cu vize de flotant, astfel perioada a fost instituită la 60 de zile, un amendament al PNL”.

”De asemenea, numărul de semnături, iarăşi, o cerinţă a mai multor organizaţii civice care au solicitat înlesnirea şi facilitarea modului de înscriere în cursa electorală a candidaţilor independenţi a fost respectată, agreată şi adoptată, respectiv numărul de semnături a fost redus de 1% la 0,5% din lista electorală din localitatea respectivă pentru depunerea candidaturilor, amendament depus de colegii de la USR”, a mai spus Ionel Dancă, la finalul şedinţei de Guvern.

Un alt amendament adoptat este cel privind reprezentarea minorităţilor naţionale din Parlamentul României şi a formaţiunilor politice din Parlament în structurile Birourilor Electorale, astfel încât “să fie permisă această reprezentare pentru minorităţile naţionale şi pentru formaţiunile politice care au număr 7 senatori sau 10 deputaţi”.

De asemenea, alt amendament adoptat vizează modul de acreditare a observatorilor la secţiile de votare, ”astfel încât această activitate să fie facilitată faţă de normele aflate în vigoare care îngreunează, pe de-o parte, acreditarea observatorilor independenţi şi, în acelaşi timp, permite prezenţa în proximitatea Secţiilor de votare a unor reprezentanţi politici şi care nu au ce căuta în zona respectivă. Acestea au fost principalele amendamente adoptate astăzi şi procedura de angajare a răspunderii Guvernului pentru acest proiect de lege este în desfăşurare, mâine Guvernul se va prezenta în faţa Parlamentului”, a precizat Dancă. 

Amintim că Guvernul își va angaja răspunderea, miercuri, în fața Parlamentului, pentru Legea alegerii primarilor în două tururi de scrutin.

Opoziția, respectiv PSD, are la dispoziție 3 zile pentru depunerea unei moțiuni de cenzură. Dacă aceasta nu va obține numărul de 233 de voturi necesare, legea este considerată adoptată și merge la promulgare.

Însă dacă moțiunea va fi adoptată, Guvernul cade, la pachet cu legea.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version